Ούτε ένα, ούτε δυο… επτά ολόκληρα χρόνια Κινέζοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γεωγραφίας του Σιντσιάνγκ που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών παρατηρούσαν τις χιονοστιβάδες κατά μήκος της εθνικής οδού G218 στα δυτικά της οροσειράς Τιανσχάν.  Παράλληλα μελέτησαν μετεωρολογικά και σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής, σε μια προσπάθεια να βρουν τους παράγοντες που προκαλούν τις χιονοστιβάδες και να βοηθήσουν στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων και στη βελτίωση διαχείρισης των κινδύνων στην περιοχή.

Οι συγκοινωνιακές υποδομές στα βουνά Τιανσχάν στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα επηρεάζονται συχνά από χιονοστιβάδες με αποτέλεσμα να προκαλούνται κάθε χρόνο σοβαρά τροχαία. Ως εκ τούτου υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσδιορισμού των παραγόντων ενεργοποίησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ετοιμότητας για φυσικούς κινδύνους, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που ετοίμασαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χιονόπτωση είναι ο συνηθέστερος παράγοντας ενεργοποίησης μίας φυσικής χιονοστιβάδας και συνήθως οι μεγάλης κλίμακας χιονοστιβάδες προκαλούνται όταν η χιονόπτωση υπερβαίνει τα 20,4 χιλιοστά. Μια διαδοχική αύξηση της θερμοκρασίας και της σεισμικής δραστηριότητας επίσης επιδρά σημαντικά στον σχηματισμό μεγάλης κλίμακας χιονοστιβάδων στην περιοχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Mountain Science.