Καμιά φορά τα πιο σύνθετα θέματα στην αγωνιστική λειτουργία μιας ομάδας τα καταλαβαίνεις με τον πιο απλό τρόπο. Και τα λύνεις με ποδοσφαιριστές από εκείνους που όχι μόνο αλλάζουν τους αριθμούς, αλλά που δίνουν την αίσθηση ότι μπορούν μια χαρά να σηκώσουν στην πλάτη τους το επόμενο αγωνιστικό μοντέλο. Στην προκειμένη περίπτωση: Το εγχείρημα της μεγάλης επιστροφής του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προκάλεσε αίσθηση η κίνηση των Ερυθρολεύκων να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Ντανιέλ Ποντένσε. Μια μεταγραφή έξω από τα συνηθισμένα, ου μην και έξω από τις δυνατότητες της μικρής ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς. Ενα deal που μόνο οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως λειτουργούν σε ένα δικό τους ξεχωριστό επίπεδο. Ο πορτογάλος winger θα είναι από μόνος του ένας λόγος για να δεις το φετινό πρωτάθλημα. Βάζει από τώρα υποψηφιότητα για εκείνον τον «έναν» που έχει τα προσόντα να σημαδέψει την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Βάζει όμως και στη μηχανή του Ολυμπιακού ακόμη περισσότερη δημιουργία. Παρά τον τραυματισμό που είχε τον Ιανουάριο, έρχεται από σεζόν με 8 ασίστ σε 20 ματς από τη Λισαβόνα και τη Σπόρτινγκ. Και έρχεται για να σταθεί απέναντι στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που πέρυσι ήταν ο MVP του πρωταθλήματος και συνολικά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Εκείνος φέρνει μαζί του 16 γκολ και 4 ασίστ. Αν προσθέσει κανείς και τον Γιάννη Φετφατζίδη, που σίγουρα θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά που από ταλέντο άλλο τίποτα; Και εκείνος πέρυσι στην Αλ Αχλί είχε 11 γκολ και 5 ασίστ. Με δύο λόγια: οι τρεις νέοι εξτρέμ που πρόσθεσε στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός έρχονται από σεζόν που συνολικά πέτυχαν 27 γκολ και μοίρασαν 17 ασίστ! Στη Σπόρτινγκ του Τσάμπιονς Λιγκ, στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, στην Αλ Αχλί που έχασε τον τίτλο στη Σαουδική Αραβία στον πόντο από την Αλ Χιλάλ. Ολοι δηλαδή σε συνθήκες ανταγωνιστικές.

Μιλούν οι αριθμοί

Τι έκαναν όλοι μαζί οι έξι wingers του Ολυμπιακού στο περσινό πρωτάθλημα; Τι έκαναν δηλαδή σε «σούμα» οι Μεντί Καρσελά (1 γκολ και 1 ασίστ), Σεμπά (1 ασίστ), Φελίπε Πάρντο (2 γκολ και 2 ασίστ), Μάρκο Μάριν (8 γκολ, 5 ασίστ), Κέβιν Μιραλάς (2 γκολ και 2 ασίστ) και Μάριος Βρουσάι (1 γκολ και 1 ασίστ), ο οποίος προστέθηκε στην εξίσωση προς το τέλος της σεζόν; Πέτυχαν 14 γκολ και μοίρασαν 12 ασίστ. Οι τρεις νέοι εξτρέμ των Ερυθρολεύκων λοιπόν μόνο πέρυσι είχαν διπλάσια γκολ (27-14) και 40% περισσότερες ασίστ (17-12) από όλους μαζί τους ακραίους του περσινού ρόστερ.

Η αναβάθμιση επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα και μέσα από τους αριθμούς. Και βεβαίως μην ξεχνά κανείς το σημαντικότερο: πέρυσι ο Ολυμπιακός τη δύναμη κρούσης τη βρήκε από τον άξονα. Από τον Κώστα Φορτούνη (11 γκολ και 14 ασίστ) και τον Καρίμ Ανσαριφάρντ (18 γκολ και 6 ασίστ). Αυτό το 27+17 λοιπόν που φέρνουν οι νέοι ακραίοι ως βάση δεδομένων, έρχεται να προστεθεί στο 29+20 του περσινού διδύμου της επίθεσης. Πολλοί αριθμοί μαζεύτηκαν; Οχι, πολύ ταλέντο και ακόμη περισσότερη ικανότητα σε δημιουργία και εκτέλεση.

Αυτή είναι η σωστή διαπίστωση κοιτάζοντας το νέο ερυθρόλευκο μοντέλο να σχηματίζεται. Μια ομάδα που ολοένα και δίνει την εντύπωση πως δομείται όχι μόνο σε πλάνο «επανεκκίνησης» αλλά και σε ένα σχέδιο που αυτομάτως την επαναφέρει σε τροχιά πρωταθλητισμού. Εχει δρόμο μπροστά, έχει και μπόλικη δουλειά. Αλλά η τάση που προκύπτει είναι πια συγκεκριμένη!

Βελγικές «μονομαχίες»

Πρώτο φιλικό παιχνίδι επί βελγικού εδάφους σήμερα οι Ερυθρόλευκοι. Αντιμετωπίζουν την Τες Σπορτ Τέσεντερλο (20.00). Φιλικό υπάρχει και αύριο στο πρόγραμμα, καθώς ο Ολυμπιακός το μεσημέρι (14.00) θα αντιμετωπίσει στην έδρα της την Εουπεν.