Η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας Μίλαν έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία (hedge fund) Elliott Management. Το εν λόγω hedge fund ανέλαβε τον έλεγχο της Μίλαν και δηλώνει έτοιμο να κάνει ένεση ρευστότητας 50 εκατ. ευρώ στην ομάδα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των οικονομικών της.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η Elliott έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας. Ιδιοκτήτης της Μίλαν ήταν μέχρι τώρα ο κινέζος επιχειρηματίας Λι Γιονγκχόνγκ ο οποίος είχε αγοράσει την ομάδα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση της Elliott Management. Η Elliott είχε επίσης δανείσει επιπλέον χρήματα στον επιχειρηματία για να αγοραστούν παίκτες και να αποπληρωθούν χρέη της σε τράπεζες.

Τα δάνεια

Η Elliott Management του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Πολ Σίνγκερ είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην εξαγορά της Μίλαν από τον Λι Γιονγκχόνγκ, έναντι συνολικού τιμήματος 740 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά είχε γίνει το 2017 από την επενδυτική εταιρεία του Μπερλουσκόνι Fininvest.

Τότε η Elliott είχε δανείσει στον Λι πάνω από 300 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει την εξαγορά και άλλα 32 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την ποδοσφαιρική ομάδα να διευθετήσει διαμάχη που είχε με την UEFA, σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg.

Ομως ο Λι δεν μπόρεσε να αποπληρώσει στην Elliott τα δάνεια που είχε πάρει από αυτή, με αποτέλεσμα η τελευταία να ξεκινήσει διαδικασίες για να αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της ομάδας. Ο κινέζος επιχειρηματίας αναζητούσε για πολλούς μήνες επενδυτές να μοιραστούν τα οικονομικά βάρη της ομάδας, αλλά από ό,τι φαίνεται οι προσπάθειές του δεν είχαν επιτυχία.

Ο στόχος

Σε ανακοίνωσή της η Elliott ανέφερε ότι στόχος του hedge fund είναι «να πετύχει μακροπρόθεσμη επιτυχία με την Μίλαν με το να επικεντρωθεί στα θεμελιώδη και να διασφαλίσει ότι η ομάδα έχει επαρκή κεφάλαια». Πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να πουλήσει την ομάδα ή να βάλει σε αυτήν κι άλλον επενδυτή και πως θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και στήριξής της.

Η UEFA είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι η Μίλαν αποκλείεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα που έχει προκύψει για τα οικονομικά της ομάδας. Η Elliott έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους την επιστροφή της Μίλαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Γιώργος Κανελλόπουλος