Στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών καθώς και άλλα διμερή θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Τα δείγματα γραφής που έχουν επιδείξει, πάντως, οι γείτονες δεν προοιωνίζονται κάποια θετική εξέλιξη. Η άμεση σύνδεση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων με την απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι το μεγάλο εμπόδιο. Παράλληλα, η Τουρκία δεν δείχνει θέληση να κάνει μια κίνηση προσέγγισης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η φυλάκισή των δύο γίνεται σε ένα καθεστώς πλήρους δικαστικής ασάφειας καθώς δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Η τουρκική διπλωματία ρίχνει συνεχώς στο τραπέζι απαιτήσεις και ανταλλάγματα και δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει βήματα προς τα εμπρός. 
Με αγωνία αναμένονται δηλώσεις ή και διαρροές από τη συνάντηση για το τι θα μπορούσε ο Ερντογάν να θέσει, τώρα ειδικά που αισθάνεται πανίσχυρος.

Τι είπε ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και την Τετάρτη το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.