Την ασπρόμαυρη ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο», με την οποία ο σκηνοθέτης της «Ευδοκίας» έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι λάτρεις του καλού ελληνικού κινηματογράφου, την ερχόμενη Δευτέρα (16/7), στην αυλή του Εικαστικού Επιμελητηρίου, επί της οδού Βαλτετσίου 42, στα Εξάρχεια.

Γυρισμένη το 1966, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και φωτογραφία των Γιώργου Πανουσόπουλου, Γιάννη Βελόπουλου κα Χρήστου Μάγκου, η ταινία είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ της Ιέρ και έχει εξασφαλίσει διανομή στο Παρίσι, καθώς οι Γάλλοι κριτικοί ενθουσιάστηκαν με το σπάνιο κινηματογραφικό διαμάντι από την Ελλάδα.

Η ιστορία της ταινίας, που είναι βασισμένη στο «Δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, τη «Νανότα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου και ένα δημοτικό τραγούδι, καταγράφει την κάθοδο ενός βοσκού (τον υποδύεται ο Αλέξης Δαμιανός) από το βουνό στην πόλη και το λιμάνι του Πειραιά, απ' όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία ως μετανάστης. Το βιωματικό ταξίδι τής καθόδου του από το βουνό στη θάλασσα τελειώνει προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Αρχικά θα δουλέψει κοντά σε έναν γνωστό του σιδερά (Χρήστος Τσάγκας), αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης, και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος, στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη και αποκαμωμένη από τη φτώχεια και εγκατάλειψη γυναίκα (Γιώτα Οικονομίδου) και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από