Η ώρα της κρίσης για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» έφτασε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επιδώσει την πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων (accession talks) στον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της βαλκανικής χώρας με την Ατλαντική Συμμαχία.

Μία δεκαετία μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008, το ΝΑΤΟ ανοίγει, υπό προϋποθέσεις, τις πόρτες του στην ΠΓΔΜ, εφόσον φυσικά αυτή εκπληρώσει τους δύο όρους που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών: α) μια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα που αναμένεται το φθινόπωρο και β) την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών με σκοπό η νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (με την οποία η χώρα θα ενταχθεί στη Συμμαχία) να ισχύει erga omnes.

Εκλογές πότε;

Οι εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών, το χρονοδιάγραμμα που έδωσε και χθες ο Ζόραν Ζάεφ (ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι 15 Ιανουαρίου 2019), ανοίγει νέα συζήτηση για τις εκλογές στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και αιφνιδιασμοί, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ενδεχομένως και τετραπλές εκλογές στις 26 Μαΐου. Μια ημέρα όπου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και αν γίνει δεκτή η χθεσινή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι περιφερειακές και δημοτικές (ο δεύτερος γύρος).

Ο στόχος προφανής. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψήφος είναι πιο χαλαρή και το κόμμα που ηττάται θα υποστεί μικρότερες απώλειες από το αν οι εθνικές εκλογές γίνονταν μόνες τους. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εμφανίζεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, θα μπορεί την επόμενη ημέρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε περίπτωση που η εκλογική επιρροή του είναι λιγότερο μειωμένη στις ευρωεκλογές ή ακόμη και στις αυτοδιοικητικές, εκεί όπου οι συμμαχίες μπορεί να του δώσουν δήμους ή περιφέρειες.

Μέχρι τότε βεβαίως μπορούν να γίνουν πολλά, κυρίως ένα πολιτικό «ατύχημα» που θα έφερνε νωρίτερα τις κάλπες. Ένα «θερμό» επεισόδιο με τους Τούρκους, η αδυναμία να κλείσει η συμφωνία για το Μακεδονικό, κωλυσιεργία από την πλευρά των Σκοπίων ή ακόμη και πτώση της κυβέρνησης λόγω φυγής βουλευτών.

Αλλωστε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραπονούνται ότι δεν μπορούν να πάνε σε εκδήλωση στη Μεσσηνία φοβούμενοι επεισόδια ή αποδοκιμασίες με αφορμή το Μακεδονικό.

Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει ένα μεγάλο ρίσκο. Μπορεί να δίνει χρόνο σ’ αυτόν που πρέπει να ανακτήσει το πλεονέκτημα, από την άλλη, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος μια διαρκούς και αυξανομένης λαϊκής οργής για την ονομασία. Πολλοί ερωτούν αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέχει καθημερινά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις οργής για τους επόμενους 10 μήνες. Αν μπορούν να μην πηγαίνουν στην επαρχία και στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράπονο υπουργού ο οποίος ζητά άλλη θέση, να πάψει δηλαδή να ασκεί εξουσία, διότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο, δεν μπορεί καν να πάει στην πόλη που γεννήθηκε.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, και με την αντιπολίτευση να είναι καθαρά εναντίον της κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, διεξάγεται σήμερα και αύριο το συνέδριο του ΝΑΤΟ.

Παρά τα ψεύτικα και πομπώδη μηνύματα Καμμένου για την ελληνικότητά της κι ότι αυτός θα εμποδίσει τη συμφωνία, η αλήθεια είναι διαφορετική. 

Τα Σκόπια παίρνουν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, υπάρχει η πρόθεση των 29 συμμάχων του ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία, «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από