Φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος είναι ο στόχος της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025 επεσήμανε την Τετάρτη στη Διυπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. 

Η επιτροπή έθεσε έξι βάσεις που θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι αρχικά θα διαμορφωθούν νέες συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν στην κρίση της Επιτροπής Εξωστρέφειας, στην επόμενη συνεδρίασή της η οποία ορίστηκε για φέτος το φθινόπωρο.

Οι δράσεις που υλοποιούνται ή ετοιμάζονται

Οπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που είναι σε ένα καλό επίπεδο υλοποίησης, δημιουργούνται:

1) Διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης, με την καταγραφή κάθε απαραίτητης για την εξαγωγική πολιτική, πληροφορίας, που θα περιλαμβάνει βάσεις δεδομένων και θα παρέχει πληροφορίες για κάθε πτυχή, που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εξαγωγικής πολιτικής. Η πύλη θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στον υπάρχοντα και δυνητικό εξαγωγέα, με τρόπο διαδραστικό και με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων, για θέματα όπως εξαγωγικές διαδικασίες, προετοιμασία συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, εκπαιδευτικό υλικό κ.λ.π.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 689.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και θα δημοπρατηθεί από το Enterprise Greece πιθανότατα στο τέλος του φθινοπώρου. Στο έργο έχει συνδράμει η Τεχνική Βοήθεια GIZ, ενώ η στενή συνεργασία που υπάρχει στο σχεδιασμό και στη λειτουργία με το υπουργείο Εξωτερικών, το Enterprise Greece και το ΥΠΟΙΑΝ, θα εξασφαλίσει συνολική ενημέρωση στις επιχειρήσεις.

2. Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες Helpdesk. Η δράση έχει προϋπολογισμό 634.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και αναμένεται η έγκρισή της από το ΕΠΑΝΕΚ, ενώ η υλοποίησή της θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου και θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση ερωτημάτων ή θεμάτων που ανακύπτουν κατά την φάσης έναρξης ή υλοποίησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων από τις επιχειρήσεις. Για την ενημέρωση και υποστήριξη των υπαρχόντων και δυνητικών εξαγωγέων, ήδη λειτουργούν από διάφορους φορείς υπηρεσίες helpdesk (π.χ. Enterprise Greece, Συνήγορος Αγοράς στο ΥΠΕΞ, φορείς εκπροσώπησης εξαγωγέων κ.ά.). Στόχος είναι η οργάνωση, συστηματοποίηση και παρακολούθηση των θεμάτων με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής.

3. Εκπονούνται οδηγοί επιχειρηματικότητας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια και ήδη δημοπρατήθηκε από το ΥΠΕΞ. Οι οδηγοί επιχειρηματικότητας απευθύνονται στις Ελληνικές Επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό. Στόχος είναι η ομοιογένεια και η τυποποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες ανά χώρα με τρόπο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και εύκολα προσβάσιμο.

4. Αναβαθμίζεται η λειτουργία γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 188.000 ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί από το ΕΠΑΝΕΚ. Στόχος είναι η απλούστευση και περαιτέρω πιστοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, η υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής διασύνδεσής τους, η προώθηση των εξαγωγών τους και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, επενδυτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών στην Ελλάδα.

5. Δημιουργούνται οι προδιαγραφές για προγράμματα κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας. Στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προγραμμάτων επιμόρφωσης-συμβουλευτικής που προσφέρονται, είτε σε εν δυνάμει συμβούλους εξωστρέφειας, είτε στις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν κριτήρια και προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν ότι η παρεχόμενη κατάρτιση είναι συγκροτημένη, ολοκληρωμένη, συνεκτική, ώστε να αποτελεί πραγματικό εφόδιο για τους καταρτιζόμενους και σημαντικό κίνητρο απασχόλησης τους από τις επιχειρήσεις.

6. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εκτελεστεί η πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογίας προσδιορισμού εξαγωγικών στόχων και ευκαιριών που εκπόνησε το ΚΕΠΕ και παρουσιάστηκε τον προηγούμενο μήνα. Στόχος είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής της μελέτης αυτής προκειμένου να αναβαθμιστεί ο σχεδιασμός της εξαγωγικής πολιτικής.

Επιτροπή Εξωστρέφειας

Η Επιτροπή Εξωστρέφειας, συστήθηκε με σκοπό την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και τον συντονισμό των διεθνών οικονομικών δράσεων της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας συμμετείχαν εκτός από τον κ. Δραγασάκη, που είναι ο πρόεδρός της,- οι αντιπρόεδροι της, Γιώργος Κατρούγκαλος, Στέργιος Πιτσιόρλας και Ηλίας Ξανθάκος, και τα μέλη της επιτροπής, που προέρχονται από τα υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Ιωάννης Μπράχος, Γεώργιος Τζιάλλας, Νίκος Αντώνογλου, Χαράλαμπος Κασίμης,  Χρήστος Λαμπρίδης, Λευτέρης Μακρυκώστας και Γεώργιος Πιτσιλήςν.

Στην συνεδρίαση παρίστατο και ο Ηλίας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικού Εμπορίου και Επενδύσεων Enterprise Greece.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από