Τα παιχνίδια Τσίπρα – Καμμένου με την εξουσία συνεχίζονται με τον έναν να είναι όμηρος του άλλου. Ο πανικός στους ΑΝΕΛ για τη δημοσκοπική κατάρρευσή τους, οδήγησε χθες τον πρόεδρό τους να προχωρήσει σε μια κίνηση… αντιπολιτευτικής διάθεσης. Ο Καμμένος σήκωσε ξανά τη σημαία της επανάστασης για τον «Κλεισθένη» λίγα 24ωρα προτού μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου και θα χειροκροτήσει τον Ζόραν Ζάεφ.

Ούτε καν και οι φιλικές δημοσκοπήσεις δε δίνουν στους ΑΝΕΛ ποσοστά περισσότερα της μιας μονάδας και για το λόγο αυτό ο Καμμένος επιχειρεί να δείξει ότι στέκεται απέναντι στον Τσίπρα.

Μετά τη δήλωση Κατσίκη ότι δεν ψηφίζει τον σπάσιμο περιφερειών αι απλή αναλογική χθες σημειώθηκε μια… ανίερη συμμαχία Καμμένου με Πατούλη. Ο πρώτος εμφανίστηκε υποστηρικτής της πρότασης των δημάρχων για να ισχύσει το 3% στις εκλογές, που ουσιαστικά ακυρώνει το σχέδιο Σκουρλέτη για απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ΑΝΕΛ σε ανακοίνωσή τους μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Πάνος Καμμένος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σχετικά με την θέσπιση της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε πως «βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».

Πάντως, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν, η επίμαχη ρύθμιση θα «περάσει» πιθανότατα από την Ολομέλεια με την στήριξη του ΚΚΕ.

Ωστόσο, η απλή αναλογική δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό που καλείται να λειτουργήσει με την εξαιρετικά εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης φέρεται έντονα προβληματισμένος για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Αττικής σε δύο μικρότερες καθώς εκτιμά ότι δυσχεραίνει την επανεκλογή του.

«Διαφωνώ και ανησυχώ για την κατάτμηση ως Βουλευτής της περιφέρειας Αττικής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να προσθέσει «αφαιρείται μια έδρα από την Αχαΐα. Τα μικρά κόμματα πλήττονται. Θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή.

Τροποποιείστε την ρύθμιση ώστε να μην έχει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές για να δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τις νέες περιφέρειες. Και εκεί εκφράζω τη διαφωνία μου γιατί έχω υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχει καμία σχέση με τις βουλευτικές σε σχέση με αυτό που θα δούμε στις τοπικές εκλογές».

Αυτά τα τερτίπια των ΑΝΕΛ πάντως ενδεχομένως να εντάσσονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κυβερνητική γραμμή και να αναδείξουν την ανεξάρτητη θέση τους.