Αποσύρει το υπουργείο Υγείας από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων, σκευάσματα αξίας άνω των 1000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και καλούν τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους να διαγράψουν την απόφαση αυτή ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα η…ανατροπή αυτή για τον κλάδο συμπεριλαμβάνεται στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

«Επιβάλει δηλαδή την διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών – που όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση σε αυτά», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σύμφωνα δε, με το προεδρείο του Συλλόγου η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη», καθώς έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τον κλάδο η απόσυρση ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία «συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΦΣ ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ «με σκοπό την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ , προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και την διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην Φαρμακευτική Περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις».