«Πειθαρχία και σκληρή δουλειά» ήταν το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. «Πειθαρχία και σκληρή δουλειά» είναι και το σύνθημα του καλοκαιριού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης στο μεγάλο λιμάνι. Και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ακόμη και στις λεπτομέρειες μιας προπόνησης. Σαν τη χθεσινή, για παράδειγμα. Την πρώτη μετά την επιστροφή των Ερυθρολεύκων από το Ζέεφελντ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρατήρησε για πρώτη φορά, σε αυτές τις τρεις εβδομάδες δουλειάς, το πρόγραμμά του να κυλά χωρίς την απαραίτητη ένταση και δεν χρειάστηκε παρά 45 λέξεις για να γυρίσει τον διακόπτη.

Πώς το διαχειρίστηκε ο Πορτογάλος; Ιδανικά, αν αναλογιστεί κανείς πως από την παρέμβασή του και έπειτα οι ταχύτητες άλλαξαν στο γήπεδο. Μάζεψε την ομάδα γύρω του και με τρόπο λιτό και κατανοητό κατέστησε σαφές σε όλους πως όποιος πατά το χορτάρι την ώρα της προπόνησης είναι αυτονόητα υποχρεωμένος να δουλεύει στον ρυθμό που επιβάλλει η προπονητική ομάδα: «Θέλω να αποφασίσετε. Θα δουλέψουμε σωστά; Βλέπω να μην έχετε αρκετή όρεξη, εδώ όμως όλα εξαρτώνται από την όρεξη και την προσπάθεια. Από τη στιγμή που είμαστε στο γήπεδο θέλω να γίνεται σωστά ό,τι ζητάμε. Αν είστε κουρασμένοι καλύτερα να συνεχίσουμε αύριο, αλλιώς θέλω προσπάθεια» είπε ο Πορτογάλος και κάπου εκεί άλλαξαν όλα. Πρωτίστως η ταχύτητα και η ένταση.

Ετσι είναι ο Πέδρο Μαρτίνς ώς εδώ. Σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής που κερδίζει τις εντυπώσεις. Λάτρης της πειθαρχίας, αλλά και με καλή επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές του. Θέλει ο ίδιος να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί τους. Θέλει πρωτίστως όμως η δουλειά να γίνεται, και να γίνεται όπως πρέπει.

Δεν ήταν η μοναδική ιδιαίτερη ιστορία χθες στον Ρέντη με πρωταγωνιστή τον 48χρονο προπονητή. Υπήρξε και μια ακόμη, που επί της ουσίας είναι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα. Στον κώδικα που λέγαμε: Ο ίδιος κάλεσε και ενημέρωσε προσωπικά τους Μανθάτη, Σάλιακα και Βέργο ότι δεν θα συνεχίσουν με την ομάδα. Οπως ο ίδιος ενημέρωσε τον 16χρονο Νικόλη πως από σήμερα θα επιστρέψει στις υποδομές έπειτα από τη μοναδική εμπειρία να συμμετέχει στο βασικό στάδιο προετοιμασίας. Θα μπορούσε να επιφορτίσει κάποιον συνεργάτη του για αυτό. Επέλεξε όμως να το κάνει ο ίδιος, διότι η απόφαση είναι δική του. Λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία στη λειτουργία μιας ομάδας.

Μαγικό νούμερο

Θέλει ο Πορτογάλος να κρατήσει τον αριθμό του ρόστερ κοντά στο μαγικό «26» και για να συμβεί αυτό, όσο το καλοκαίρι προχωρά, χρειάζονται και τέτοιες αποφάσεις. Στο Ζέεφελντ με την προσθήκη των Χριστοδουλόπουλου, Φετφατζίδη, Μασούρα και Ευαγγέλου οι ποδοσφαιριστές ήταν 30. Τώρα επιστρέφουν για το Βέλγιο οι αδειούχοι (ελέω Μουντιάλ) Ανσαριφάρντ – Χατζισαφί, ενώ υπάρχει πάντα στο προσκήνιο η μεταγραφική συζήτηση όπου ο Ολυμπιακός είναι ενεργός. Χωρίς τους τέσσερις μικρούς ο αριθμός έπεσε πάλι στο «26», αλλά ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέοι αποχωρισμοί.

Με τον Ανσαριφάρντ, για παράδειγμα, οι στράικερ γίνονται τέσσερις (Γκερέρο, Τζούρτζεβιτς, Μάνος οι άλλοι), ενώ οι θέσεις του ρόστερ θα είναι τρεις. Αντίστοιχα οι εξτρέμ αυτή τη στιγμή είναι πέντε (Χριστοδουλόπουλος, Βρουσάι, Μάριν, Φετφατζίδης, Πάρντο) και μια ενδεχόμενη μεταγραφή εκεί αυτομάτως ξεπερνά και πάλι τον αριθμό που ο προπονητής έχει κατά νου, σχεδιάζοντας γύρω από το «26».

Τι γίνεται με την ενίσχυση; Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Πορτογαλία για την ενδεχόμενη απόκτηση του «ιπτάμενου» Ντανιέλ Ποντένσε, που έμεινε ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Οι Ιβηρες εκτιμούν ότι ο 23χρονος θα φορέσει τα ερυθρόλευκα. Την ίδια στιγμή στη Βραζιλία υπάρχουν διαδοχικά ρεπορτάζ που αναφέρονται στην προσπάθεια του Ολυμπιακού για τον αρχηγό της Φλαμένγκο, τον κεντρικό χαφ Γουίλιαν Αράου, ενώ στο προσκήνιο κρατούν οι Βόσνιοι και την περίπτωση του Σανίν Πρσιτς, του 25χρονου διεθνούς χαφ που αποτελεί έναν από τους καλύτερους ελεύθερους της αγοράς.