Αν κάποιος έμαθε πολύ καλά το όνομα «Πίκφορντ», αυτός είναι σίγουρα ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού Μάρκους Μπεργκ.

Μέχρι τα 21 του είχε αγωνιστεί και στις πέντε κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος, λόγω του δανεισμού του από τη μητρική Σάντερλαντ. Αγωνίστηκε στις Ντάρλιγκτον, Αλφρετον, Μπέρτον, Καρλάιλ, Μπράντφορντ και Πρέστον πριν επιστρέψει στις Μαύρες Γάτες. Εκεί έπαιξε μόλις σε 35 παιχνίδια όταν η Εβερτον αποφάσισε να προσφέρει πέρυσι 33 εκατ. ευρώ και να τον αποκτήσει. Ο γυρολόγος Πίκφορντ έγινε αυτόματα ο τρίτος πιο ακριβός τερματοφύλακας σε ηλικία 23 ετών.

Το ντεμπούτο του στα Τρία Λιοντάρια το πραγματοποίησε τον Νοέμβριο σε φιλικό με τη Γερμανία. Το παιχνίδι με την Τυνησία, στην πρεμιέρα της Αγγλίας στο Μουντιάλ, ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Εθνική. Με την Κολομβία το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι και ο Πίκφορντ πραγματοποιώντας μια απόκρουση στη ρουλέτα από τα 11 μέτρα βοήθησε αποφασιστικά να σπάσει η κατάρα της Αγγλίας στη διαδικασία.

Στο παιχνίδι με τη Σουηδία πραγματοποίησε τρεις εντυπωσιακές αποκρούσεις, κερδίζοντας τον τίτλο του παίκτη του αγώνα. Ο Σάουθγκεϊτ είπε για τον Πίκφορντ πως αποτελεί πρότυπο για το πώς πρέπει να παίζει ένας σύγχρονος τερματοφύλακας.

Το στοιχείο του Πίκφορντ που εντυπωσίασε περισσότερο τον γερμανό πρώην επιθετικό Γιούργκεν Κλίνζμαν είναι η προσήλωσή του και η γλώσσα του σώματός του, που είναι πάντοτε θετική. «Εχεις την αίσθηση πως είναι ο κυρίαρχος της μεγάλης περιοχής».

Ο Πίκφορντ έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας (24 ετών και 122 ημερών) που διατηρεί ανέπαφη την εστία του σε παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου.