Την ώρα πάντως που όλο το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, το ενδιαφέρον του Ζόραν Ζάεφ (θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο) εστιάζεται στην πρόσκληση για ημερομηνία ένταξης στο ΝΑΤΟ, με την οποία θέλει να γυρίσει στα Σκόπια για να ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θεωρεί κομβική αυτή την εξέλιξη, καθώς η πρόσκληση θα αποτελέσει το πρώτο από τα «κέρδη» της συμφωνίας των Πρεσπών για τους γείτονες, αφού η ευρωπαϊκή προσδοκία δεν ήταν αυτή που περίμεναν μετά το «γαλλικό φρένο» στη γρήγορη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει χωρίσει στα δύο τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη στα Σκόπια. Από τη μια η αντιπολίτευση μήνυσε για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας τον Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος Ιβάνοφ είπε «όχι» στη συμφωνία επειδή τη θεωρεί επιζήμια, και από την άλλη οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιχειρούν καθημερινά με δημόσιες παρεμβάσεις να τονίσουν τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση μιλώντας για μακεδονικό έθνος και μακεδονική ταυτότητα.

Η υπεράσπιση της συμφωνίας από την κυβέρνηση Ζάεφ και οι συνεχείς αναφορές σε εθνότητα και ταυτότητα μπορεί να «δυσκολεύουν» την κυβέρνηση, αναμένεται όμως να κορυφωθούν την επόμενη περίοδο καθώς στον δρόμο για το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να πάρει με την πλευρά του την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναζητεί τρόπο να συνδέσει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να ισχυροποιήσει το δίλημμα της πιθανής απόρριψης. Αν το κερδίσει, αμέσως μετά και με πρόσφατη και ισχυρή νομιμοποίηση θα αναζητήσει τις βουλευτικές ψήφους που του λείπουν για να προχωρήσει τον χειμώνα στις συνταγματικές αλλαγές που του επιβάλλει η συμφωνία.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται παράλληλα ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα, καθώς η έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να φτάσει στην ελληνική Βουλή ώς τις αρχές της άνοιξης.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί (Τσίπρας και Ζάεφ) θα βρεθούν στο Λονδίνο μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να μετάσχουν στις εργασίες της γερμανικής πρωτοβουλίας Διαδικασία του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014 με στόχο τη σταθεροποίηση των έξι δυτικοβαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία). Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για το ότι έλαβε πρόσκληση, καθώς από το 2015 είχε αγνοηθεί από το συγκεκριμένο φόρουμ.