Την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, κρατά μικρό καλάθι καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και σχεδόν σε όλα τα επίπεδα η Αγκυρα συνδέει την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

«Εχουμε ενεργοποιήσει όλα τα χαρτιά για την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, αλλά όσο το θέμα συνδέεται με τους Οκτώ δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια» εξηγεί σε συνομιλητές στέλεχος του κυβερνητικού πυρήνα με γνώση των συζητήσεων, καθώς δεν τίθεται καμία περίπτωση ανταλλαγής, έτσι όπως ζητάει ο Ερντογάν.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ. Η Αθήνα επιμένει να αναζητά τη διάνοιξη οποιουδήποτε διαδρόμου θα μπορούσε να «οδηγήσει» στο τέλος της περιπέτειας του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένει να θέτει το ζήτημα και στο ευρωπαϊκό και στο νατοϊκό επίπεδο, ενώ αναζητεί και μια ηχηρότερη παρέμβαση από την Ουάσιγκτον. Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη επικοινωνία του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να το θέσει όχι μόνο στην εισήγησή του ενώπιον των αρχηγών κρατών στη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στα σύντομα τετ α τετ που αναμένεται να έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Ανγκελα Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

Για τους δύο Ελληνες υπάρχει ήδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που με εμφατικό τρόπο θέτει το ζήτημα προς τους Τούρκους, ωστόσο θετικό αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί και άμεση εξέλιξη δεν διαφαίνεται. Με δεδομένο ότι υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, που έχει ήδη θέσει μία φορά το θέμα στον Ερντογάν, η ελληνική πλευρά αναζήτησε και μια πιο ουσιαστική νατοϊκή εμπλοκή στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με δεδομένο το ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν χώρες – μέλη της ίδιας συμμαχίας. Ο έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες κρατούνται επί τέσσερις μήνες φυλακισμένοι και χωρίς απαγγελία κατηγοριών από μια σύμμαχο χώρα.

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1. Η Αθήνα επικαλείται το άρθρο 1 της Συμμαχίας που αναφέρει ότι τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας αναλαμβάνουν, σύμφωνα με όσα καθορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, να διακανονίζουν κάθε διεθνή διαφορά στην οποία θα εμπλακούν με ειρηνικά μέσα και με τέτοιο τρόπο ώστε η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και η δικαιοσύνη να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, και ακόμα στις διεθνείς τους σχέσεις να απέχουν από την απειλή ή τη χρησιμοποίηση βίας με οποιονδήποτε τρόπο που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Με δεδομένο πάντως ότι η Αγκυρα διατηρεί ζωντανό το casus belli εναντίον της Αθήνας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Συμμαχία μάλλον δεν έχει αποτελεσματικό τρόπο να επιβάλει στα μέλη της τη συμμόρφωση με το άρθρο 1.