Κύμα αντιδράσεων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει προκαλέσει η προκλητική επιστολή της Αγκυρας προς τον Αντόνιο Ταγιάνι, που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ». Ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟΑχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ και την προσπάθειά του να… νουθετήσει τόσο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και την ευρωβουλευτή Εύα Καΐλή, και ζητούν την παρέμβαση του ευρωπαϊκού οργάνου. Με αφορμή το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο το «ανατολίτικο παζάρι που ζητάει η Αγκυρα» και προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί για αυτό το θέμα με τον Αντόνιο Ταγιάνι. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ «οφείλει να εντείνει τις πιέσεις προς τις τουρκικές Αρχές για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι περιπολούσαν φυλάσσοντας ευρωπαϊκά σύνορα».

Επισημαίνεται ότι επιστολή προς τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πάολο Αλι, επρόκειτο να στείλει και η Εύα Καϊλή, καθώς στόχος της προκλητικής επιστολής της Αγκυρας είχε γίνει και η ίδια. Η ευρωβουλευτής της Ελιάς είχε παρέμβει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ζητώντας από τον επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να εντείνει τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων. Στην επιστολή της, την οποία θα κοινοποιεί στον Σόλτενμπεργκ, τον Αντόνιο Ταγιάνι και τον Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, θα ενημερώνει –όπως είπε στα «ΝΕΑ» –ότι η επιστολή του Τζονκάρ «είναι απαράδεκτη», καθώς επιχειρεί «να συμψηφίσει δύο υποθέσεις εντελώς διαφορετικές». Ταυτόχρονα θα ζητήσει να μάθει αν όσα υποστηρίζει ο Τζονκάρ αποτελούν επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης.

Αλλά και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, σε παρέμβασή του ζητεί από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει επίσημα στη δημοσιότητα την επιστολή του τούρκου αξιωματούχου και η ΕΕ «να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών».