Το καλοκαίρι του ’98 και στη διαδρομή ωσότου ο Ντιντιέ Ντεσάμπ σηκώσει ως αρχηγός των Τρικολόρ το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπήρχε μπόλικη κριτική για την εθνική ομάδα της Γαλλίας και τις επιλογές της. Μία εξ αυτών; Η επιμονή τού τότε ομοσπονδιακού Εμέ Ζακέ στον στράικερ Στεφάν Γκιβάρς. Αγωνίστηκε συνολικά έξι φορές (268′) σε εκείνο το Μουντιάλ ο τότε φορ της Οσέρ, δίχως να πετύχει γκολ. Εκανε βεβαίως μπόλικη βρώμικη δουλειά, ανοίγοντας χώρους στον Τιερί Ανρί και τον Ζινεντίν Ζιντάν και τέλος πάντων μόνο το γκολ δεν έλειψε (οι Γάλλοι κατέκτησαν τη διοργάνωση με 15-2 τέρματα), αλλά η κουβέντα… κουβέντα σε μια χώρα που όπως πρόσφατα είπε ο πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν «υπάρχουν εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα από τον ομοσπονδιακό τεχνικό».

Είκοσι χρόνια μετά, o Ντιντιέ Ντεσάμπ φιλοδοξεί να γίνει μόλις ο τρίτος (μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ) που κατακτά το πολύτιμο τρόπαιο ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής. Πλέον είναι μόλις δύο βήματα μακριά. Μετά τη νίκη επί της Ουρουγουάης στον προημιτελικό με 2-0 (Βαράν 40′, Γκριεζμάν 61′) τη Γαλλία την περιμένει το Βέλγιο (αύριο στις 21.00, στην Αγία Πετρούπολη) και έπειτα –εάν και εφόσον –ο τελικός. Και πάλι όμως η κουβέντα… κουβέντα. Διότι ο Ολιβιέ Ζιρού τείνει να εξελιχθεί στον νέο… Γκιβάρς. Πέντε ματς (380′) ώς εδώ ο 31χρονος σέντερ φορ της Τσέλσι και από τηγανίτα… τίποτα! Μόλις μία ασίστ στα εννέα γκολ της Γαλλίας. Κατά τα άλλα, επτά τελικές που δεν έχουν βρει στόχο. Τη δουλειά του όμως την κάνει μια χαρά. Και με τα αντίπαλα στόπερ παίζει «ξύλο» και κυρίως με τις κινήσεις του από μέσα προς τα έξω, ανοίγει διαδρόμους για τους Γκριεζμάν και Εμπαπέ που μέχρι τώρα έχουν σκοράρει από τρεις φορές ο καθένας. Ενα κομμάτι του παζλ που τείνει να εξελιχθεί σε μικρό έργο τέχνης.

Ταβάνι, ο ουρανός

Η Γαλλία λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι ώς τώρα στη διοργάνωση. Εχει ρόλους, έχει τακτική στόχευση, έχει την ικανότητα να επικρατεί αντιπάλων που υπηρετούν διαφορετικά στυλ ποδοσφαίρου. Και κυρίως; Εχει ταβάνι της τον ουρανό. Μοιάζει καλύτερη από όλους όσους επέζησαν στον πόλεμο των νοκάουτ και συνεχίζουν για την κούπα. «Είμαι περήφανος για όλους τους ποδοσφαιριστές μου. Κάναμε κάτι μεγάλο απέναντι στην Αργεντινή και ανεβάσαμε ξανά το επίπεδό μας με αντίπαλο την Ουρουγουάη. Είμαστε στους ημιτελικούς. Εχουμε έλλειμμα εμπειρίας και αυτό φαίνεται καμιά φορά στο παιχνίδι μας, αλλά η ομάδα μας είναι πραγματικά καλή» δήλωσε όλο χαρά ο Ντιντιέ Ντεσάμπ μετά την πρόκριση της Παρασκευής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός που μπορεί να υπολογίζει και στον Μπλεζ Ματουιντί, που εξέτισε την ποινή του (κάρτες) στον προημιτελικό με την Ουρουγουάη.

Και όσο για την αφλογιστία του Ζιρού; «Είναι αλήθεια πως δεν έχει σκοράρει μέχρι τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα το πράξει στη συνέχεια. Ακόμη όμως και να μην το κάνει, παραμένει απαραίτητος διότι βοηθά σε αμέτρητους τομείς κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης» εξήγησε ο τεχνικός των Τρικολόρ. Αν ο φορ της Τσέλσι από εδώ και στο εξής διεκδικήσει αυτά που μπορεί; Τότε οι πιθανότητες των Γάλλων για την κατάκτηση του Μουντιάλ γίνονται ακόμη περισσότερες. Και έτσι όμως μια χαρά φαβορί είναι.