Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μαζί με ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Παρασκευή το συνοριακό φυλάκιο Νασίμπ στη μεθόριο με την Ιορδανία, τρία και πλέον χρόνια μετά την κατάληψή του από τους αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οχήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και εκπρόσωποι της (συριακής) διοίκησης των συνόρων έφθασαν στο φυλάκιο (…) χωρίς (να προηγηθεί) καμία μάχη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε από την πλευρά του πως «η συριακή σημεία υψώθηκε στο φυλάκιο Νασίμπ», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος ύψωσε τη σημαία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε πως η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Σύρων στη νότια Συρία είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας του και πως συζήτησε τη χορήγηση «πρακτικών εγγυήσεων» με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Η εξασφάλιση της επιστροφής των Σύρων αδελφών μας στα σπίτια τους και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους στη χώρα τους οδηγεί τις συζητήσεις μας με όλα τα μέρη», έγραψε στο Twitter ο Αϊμάν Σαφάντι.

Στο μεταξύ, πηγές των ανταρτών τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι Σύροι άμαχοι που διέφυγαν από μια κυβερνητική επίθεση στη νοτιοδυτική Συρία θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ρωσικές εγγυήσεις προστασίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές εγγυήσεις θα επεκταθούν επίσης και στους μαχητές των ανταρτών που θέλουν να «διευθετήσουν το καθεστώς» τους με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – μια διαδικασία με την οποία πρώην αντάρτες αποδέχονται να ζήσουν ξανά υπό κρατική διοίκηση, δήλωσαν οι πηγές αυτές.