Περίπου 1.250 Υεμενίτες θα μπορέσουν να μείνουν στις ΗΠΑ έως τον Μάρτιο του 2020 μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης την Πέμπτη να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας που τους παρέχει, προστατεύοντάς τους από μια ενδεχόμενη απέλαση προς την Υεμένη, όπου μαίνεται πόλεμος και εκτυλίσσεται η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικών Κίρσταν Νίλσεν δήλωσε ότι αυτοί οι Υεμενίτες έλαβαν άδεια να παραμείνουν στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 18 μήνες επιπλέον, έως τις 3 Μαρτίου 2020, μετά τη λήξη της βίζας τους εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας στην πατρίδα τους.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναθεώρησε το σύνολο των προγραμμάτων της προσωρινής προστασίας, που αφορούν κυρίως τους αλλοδαπούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου ή φυσικών καταστροφών.

Τους τελευταίους 18 μήνες το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ήρε το καθεστώς προστασίας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τη Νικαράγουα, το Σουδάν, την Ονδούρα, το Νεπάλ και το Ελ Σαλβαδόρ.

Πολλοί εξ αυτών είχαν ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, δημιουργώντας οικογένειες, προτού το υπουργείο αποφασίσει πέρυσι ότι επειδή η κατάσταση ασφαλείας στις χώρες τους έχει βελτιωθεί δεν δικαιολογείται η παραμονή τους στις ΗΠΑ.