Ενα ογκώδες γλυπτό του Isamu Noguchi δείχνει τον δρόμο. Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν ποιος είναι αυτός ο οποίος ξόδεψε τόσο πολλά χρήματα για να «τοποθετήσει» στους κήπους μιας μάλλον συντηρητικής κατοικίας στην εξοχή το εμβληματικό έργο του περίφημου εικαστικού. Ο Noguchi μαζί με τους Alexander Calder, Richard Serra και Michel Othoniel θεωρούνται από τους πλέον ακριβούς παγκοσμίως. Είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει τα πολυσυζητημένα sculptures monumentales. Ο έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος ειλικρινά δεν γνωρίζω αν είναι άριστος γνώστης των εικαστικών ή απλά επιθυμεί να εντυπωσιάσει, ξόδεψε πολλά χρήματα με σκοπό να αποκτήσει έργο του Isamu. Το γλυπτό αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους επισκέπτες. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί οι οποίοι χρησιμοποιούν το έργο σαν «πυξίδα» για να καταλάβουν σε ποια ακριβώς περιοχή του… πολυδαίδαλου Πορτοχελίου τούς έχουν οδηγήσει τα βήματά τους. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, στο άλλοτε ταπεινό «χωριό», με τα μικρά σπιτάκια και τα πρόβατα να βόσκουν ανέμελα στο χορτάρι. Εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις στο Πορτοχέλι.

Η νέα εποχή

Ο Μανώλης – Βασίλης Μαυρολέων, ο αγαπημένος Μπλούης για τους φίλους, συνήθιζε να φιλοξενεί πριν από πολλά χρόνια, στην ιδιόκτητη περιοχή του στο Πορτοχέλι, διεθνείς προσωπικότητες. Την πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό, με τον τότε σύζυγό της Στέφανο Κασιράγκι, τους Νιάρχους, τους Ανιέλι, τους Ρότσιλντ. Ο Μπλούης ήταν τότε παντρεμένος με τη γοητευτική, ξανθιά Καρολίνα. Κινηματογραφικά σκηνικά με σημαντικά ονόματα των επιχειρήσεων και της διεθνούς αριστοκρατίας να «παίρνουν» το μπάνιο τους στους γραφικούς όρμους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ιδιόκτητη περιοχή έχει πουληθεί σε δύο εφοπλιστές. Η γνωστή ηθοποιός Μπάρμπαρα Καρέρα μετά τον χωρισμό της με τον γιο του Μπλούη, Νίκι, δεν ξαναπάτησε το πόδι της εκεί και η Καρολίνα έχει πλέον διαφορετική ζωή, στο πλευρό του νέου της συζύγου, επιχειρηματία, με αριστοκρατική καταγωγή Πάολο Μαρτζότο.

Ο αποχαιρετισμός στον Μαυρολέοντα

Πριν από λίγες μέρες, ο αδελφός του Μπλούη, Νίκολας, έφυγε από τη ζωή. (Τα μέλη της οικογένειας Μαυρολέοντος ζούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Λονδίνο.) Η κηδεία του 95χρονου Μαυρολέοντος πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στο νεκροταφείο της Βουλιαγμένης. Αρκετοί φίλοι του πλοιοκτήτη έχουν φθάσει για το θλιβερό γεγονός από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ο Νίκολας Μαυρολέων λάτρευε, όπως και ο αδελφός του Μπλούης, αλλά και τα ανίψια του Κάρλος και Νίκι, την περιπέτεια. Ο Νίκι, ο μόνος από τους γιους του Μπλούη που βρίσκεται πλέον στη ζωή, άφησε εποχή με τις κατακτήσεις του. Ο Νίκι είναι καρπός των γάμων του Μπλούη με τη γοητευτική (υπήρξε η δεύτερη σύζυγός του) Τζιοκόντα ντε Γκαλάρντο Κάστρο. Στην Ελλάδα βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες μέλη της οικογένειας Μανουκιάν (οι Μαυρολέοντες έκαναν μαζί τους διακοπές στο Γκστάαντ), όπως και η Φίτζι Μπάρκλεϊ, λάτρις της Σίφνου και του Πορτοχελίου. Δεν γνωρίζω αν το πρόγραμμά τους «επέτρεψε» να παραμείνουν για την κηδεία.

Σε ένα μάλλον «εναλλακτικό», ψαγμένο εστιατόριο της Κηφισιάς, παρέθεσε δείπνο, πρώην πασίγνωστο τραπεζικό στέλεχος, νυν ιδιοκτήτης ιδιαίτερα φιλόδοξου fund. Στο κάλεσμα έκανε την εμφάνισή του ο ακριβοθώρητος τους τελευταίους μήνες Μιχάλης Σάλλας, ο Περιστέρης του χώρου των κατασκευών και η δυναμική Ιωάννα Παπαδοπούλου, των αγαπημένων μπισκότων των παιδικών μας χρόνων. Οι συζητήσεις, όπως είναι φυσικό, κινήθηκαν γύρω από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Σύζυγος επιχειρηματία αναφέρθηκε στην πολύ πρόσφατη εμπειρία της στη Μύκονο, όταν συνάντησε τυχαία στην παραλία του Καλαφάτη πασίγνωστους αμερικανούς επενδυτές. Αρχηγός της παρέας, πολυπράγμων Ελληνας, που κινείται μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης…

Πόρτο Ράφτη: διαρρήξεις σε συγκρότημα

Η διαδρομή μεταξύ Πορτοχελίου και Πόρτο Ράφτη είναι αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν όμως επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν κατοικίες και στις δύο περιοχές. Πολυτελείς επαύλεις στο εντυπωσιακό «spot» της Πελοποννήσου και μεζονέτες μέσα σε γνωστό συγκρότημα στο… ταπεινό, κοντινό στην Αθήνα Πόρτο Ράφτη. Κάτοικοι του συγκροτήματος με πληροφόρησαν, έντρομοι σχεδόν, ότι δέχονται συνεχείς μεσημεριανές επιδρομές από ομάδες κακοποιών, με σκοπό τη ληστεία. Κάποιοι μάλιστα από τους ανθρώπους, οι οποίοι αγόρασαν εδώ και χρόνια σπίτι στο συγκρότημα, «ήρθαν» πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πρόσωπο με πρόσωπο με τους κλέφτες της περιουσίας τους. Οι διαρρήκτες συνηθίζουν να εισβάλλουν στα κτίρια το μεσημέρι, όταν οι περισσότεροι έχουν κατέβει στην παραλία. Αρκετοί, ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας με κάποιους bodyguards. Τα πράγματα όμως δείχνουν ότι οι ληστές είναι θρασύτατοι.