Με πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων να τίθενται από σήμερα Παρασκευή σε ισχύ, οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία.

Με την κινεζική κυβέρνηση να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «πυροδότησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία», προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει «αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές», η Κίναέθεσε κι εκείνη σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κλιμακώνοντας περαιτέρω το κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών τιτάνων.

«Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σχετικά ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο.

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση», δήλωσε ο Λι υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η Κίνα ποτέ δεν θα ξεκινούσε έναν εμπορικό πόλεμο αλλά εάν μια πλευρά καταφύγει σε αύξηση των δασμών, τότε η Κίνα θα λάβει μέτρα ως απάντηση για να προστατεύσει τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».

«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε νωρίτερα οεκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λου Κανγκ, χωρίς ναδώσει λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, με το Πεκίνο να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

«Οι δασμοί αυτοί οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αποτελώντας μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας», πρόσθεσε. «Ένας εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο πράγμα που ευχόμαστε. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κανείς δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο», τόνισε ο Λου.