Η ΑΕΚ έχει μπει ήδη στο πρώτο μέρος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να έχει ξεκινήσει τη δουλειά για το χτίσιμο της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν. Εχοντας κάποια νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της αλλά και αρκετές απουσίες, η Ενωση φιλοδοξεί μέσω της ανανέωσης του ρόστερ να φρεσκαριστεί χωρίς να χάσει σε ομοιογένεια και ποιότητα. Προκειμένου να μπορέσει να διατηρηθεί στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος κρατώντας τα σκήπτρα.

Ο έλληνας τεχνικός πριν από την αναχώρηση της ομάδας για το Κίελτσε της Πολωνίας προχώρησε σε μια λεπτομερή ανάλυση του ρόστερ. Ωστε να γίνει σαφές ποιοι παίκτες κάνουν για τα πλάνα του, ποιοι θα αξιολογηθούν αυτές τις μέρες και ποιοι θα μείνουν εκτός.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τελευταία απόφαση, υπήρξαν επιλογές που ξάφνιασαν. Μιας και εκτός πλάνων έμειναν παίκτες Ελληνες, που κάποιοι εξ αυτών έδειξαν πέρυσι σημαντική εξέλιξη στην καριέρα τους. Ωστόσο, για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω, δεν ακολούθησαν την αποστολή στην Πολωνία και βεβαίως δεν θα φορούν τα κιτρινόμαυρα τη χρονιά που ξεκινά.

Τρίτη και «φαρμακερή»

Ο Ανταμ Τζανετόπουλος ήρθε στην ΑΕΚ τη χρονιά που η Ενωση επιχειρούσε το restart από την Γ’ Εθνική. Ο έλληνας αμυντικός κέρδισε σύντομα την εμπιστοσύνη του τότε προπονητή της ομάδας, Τραϊανού Δέλλα, μιας και επί των ημερών του έγινε βασικός. Ακόμα και τη σεζόν της επιστροφής της ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα. Χτυπώντας μάλιστα τότε και την πόρτα της Εθνικής Ανδρών, καθώς χρίστηκε διεθνής.

Ωστόσο, μετά την απομάκρυνση του «Τράι» από τον κιτρινόμαυρο πάγκο, ξεκίνησε η περιπέτεια και τα πισωγυρίσματα για τον 23χρονο αμυντικό. Δανεισμοί, ελάχιστες συμμετοχές και σχεδόν μηδενική εξέλιξη.

Ο Τζανετόπουλος διεκδίκησε μια θέση στο ρόστερ αρχικά επί Τιμούρ Κετσπάγια. Ωστόσο η κατάληξη ήταν να δοθεί δανεικός στον Ηρακλή, με τον οποίο η αλήθεια είναι πως έκανε καλά παιχνίδια.

Το επόμενο καλοκαίρι βρήκε τον Ανταμ να περνά… εξετάσεις από τα μάτια του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος αποφάσισε τελικά να τον κρατήσει στο ρόστερ. Ωστόσο οι ευκαιρίες που πήρε στη σεζόν που πέρασε ο έλληνας αμυντικός ήταν ελάχιστες.

Με αυτά και με αυτά, φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι. Παρά την απώλεια του Ογκνιέν Βράνιες αλλά και την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη συνέπεια των Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, αναφορικά με τους τραυματισμούς, ο Ουζουνίδης αποφάσισε να «κόψει» τον Τζανετόπουλο. Ενημερώνοντάς τον πως δεν βρίσκεται στα πλάνα του και πως θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η γεμάτη δεξιά πλευρά

Ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος έκανε εντυπωσιακά πράγματα πέρυσι με τη φανέλα της Λαμίας, αποτελώντας βασικό στέλεχος της ομάδας στην επιτυχημένη προσπάθεια για παραμονή στην κατηγορία. Με την ΑΕΚ να του ανανεώνει μάλιστα το συμβόλαιο που εξέπνεε. Ωστόσο, η απόφαση του Μαρίνου Ουζουνίδη ήταν ο 24χρονος δεξιός μπακ να δοθεί δανεικός. Μιας και σύμφωνα με τον προπονητή του Δικεφάλου, η παρουσία των Μπακάκη και Γκάλο εκεί δεν αφήνει χώρο για τον Βασιλαντωνόπουλο, ο οποίος θα αξιολογηθεί εκ νέου το επόμενο καλοκαίρι.

Η εξέλιξη που ακόμα… αναμένεται

Ο Δημήτρης Μεληκιώτης αποτέλεσε μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ τη σεζόν 2016-2017, μετακομίζοντας από τη Βέροια στην Αθήνα. Μέχρι το φινάλε εκείνης της σεζόν ο νεαρός επιθετικός πήρε κάποιες ευκαιρίες, καταγράφοντας και κάποια καλά παιχνίδια, όπως εκείνο απέναντι στον Λεβαδειακό για το Κύπελλο. Πέρυσι όμως ο δανεισμός του στην Κέρκυρα αποδείχθηκε καταστροφικός, μιας και οι συχνοί τραυματισμοί έκαναν τον Μεληκιώτη να καταγράψει μόλις δύο συμμετοχές. Στοιχείο που σε συνδυασμό με την εξέλιξη που σύμφωνα με τον Ουζουνίδη… δεν είχε, τον άφησαν εκτός πλάνων, με την πόρτα της ΑΕΚ να κλείνει μάλλον πρόωρα για τον νεαρό άσο.

Δεν «έπιασε» ο Βλαχομήτρος

Εκτός πλάνων του Μαρίνου Ουζουνίδη βρίσκεται και ο Ανδρέας Βλαχομήτρος. Ξεπετάχτηκε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ, όμως δεν κατάφερε να δείξει ότι είναι έτοιμος για το παραπάνω βήμα, ούτε στη σερβική Γιαβόρ, ούτε στον Απόλλωνα Λεμεσού όπου είχε παραχωρηθεί ως δανεικός.