Ο αποψινός προημιτελικός (21.00, ΕΡΤ1) στο Καζάν μεταξύ Βραζιλίας και Βελγίου ξυπνά έντονες αναμνήσεις στις δύο ομάδες, που μοιάζει να φοράνε η μία τη φανέλα της άλλης, καθώς οι Βέλγοι παίζουν… βραζιλιάνικα (φουλ επίθεση και φαντασία) και οι Βραζιλιάνοι θυμίζουν μια εξαιρετική ευρωπαϊκή ομάδα με σφιχτή άμυνα, ρεαλισμό και ελάχιστα λάθη.

Στον δρόμο προς τον θρίαμβο, που κατέληξε στον 5ο παγκόσμιο τίτλο της στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002, η Βραζιλία στα νοκάουτ παιχνίδια είχε αποκλείσει την Αγγλία στα προημιτελικά (2-1) και την Τουρκία στα ημιτελικά (1-0) για να φτάσει στον τελικό, όπου επικράτησε της Γερμανίας (2-0) με τα δύο γκολ του Ρονάλντο.

Και όμως, παρά το γεγονός ότι η διαφορά σε αυτά τα δύο παιχνίδια με Αγγλία και Τουρκία ήταν στο γκολ, το παιχνίδι στο οποίο δυσκολεύτηκε περισσότερο ήταν εκείνο στη φάση των 16 στο Κόμπε της Ιαπωνίας, κόντρα στο Βέλγιο. Μπορεί οι Βραζιλιάνοι να ξεκλείδωσαν αργά στο δεύτερο ημίχρονο τη βελγική άμυνα με τα δύο Ρ (64′ Ριβάλντο, 87′ Ρονάλντο) και ο Ριβάλντο να είχε ψηφιστεί ως ο άνθρωπος του αγώνα λόγω του εξαιρετικού του γκολ, όμως ο σωτήρας της Βραζιλίας ήταν άλλος. Ο τερματοφύλακας Μάρκος, στην κορυφαία του εμφάνιση στο Μουντιάλ, κράτησε ανέπαφη την εστία του χάρη σε μισή ντουζίνα αποκρούσεις (μια – δυο εξαιρετικά δύσκολες) αλλά και την έλλειψη του VAR.

Ο τζαμαϊκανός ρέφερι Πρέντεργκαστ είχε «δει» επιθετικό φάουλ του Βίλμοτς στον Ρόκε Τζούνιορ στο 36′ και ενώ ο βέλγος στράικερ είχε στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα. Ενα γκολ που δεν μέτρησε και ουσιαστικά επρόκειτο για μια πολύ αυστηρή απόφαση.

Ιδανική ρεβάνς

Οι Βέλγοι δεν έχουν ξεχάσει αυτό το παιχνίδι και θέλουν να πάρουν ιδανική ρεβάνς, προκειμένου να περάσουν για δεύτερη φορά στην Ιστορία τους στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά το 1986, όταν είχαν αποκλείσει την Ισπανία στα πέναλτι και έφτασαν στην τετράδα σταματώντας πάνω στον εκπληκτικό Μαραντόνα που με δύο προσωπικά γκολ είχε οδηγήσει την Αργεντινή στον τελικό (2-0) και αργότερα στο τρόπαιο κόντρα στη Δυτική Γερμανία (3-2).

«Θα είναι το κορυφαίο παιχνίδι αυτής της διοργάνωσης, αυτό λέει η λογική μου. Κάθε ποδοσφαιριστής μεγαλώνει με το όνειρο να παίξει κάποια στιγμή με την εθνική του ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στη Βραζιλία. Ε, λοιπόν αυτή η στιγμή ήρθε για τους παίκτες μου και αξίζει να τη ζήσουν μέχρι το τέλος» τόνισε ο ισπανός τεχνικός του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που γνωρίζει καλά ότι η ομάδα του έχει σκοράρει κατά ριπάς σε αυτό το Μουντιάλ (με 12 γκολ σε μόλις 4 παιχνίδια έχει μακράν την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης) αλλά πλέον θα πρέπει να διασπάσει και την καλύτερη άμυνα (μαζί με της Ουρουγουάης) του τουρνουά, της Βραζιλίας.

Η οποία όχι μόνο έχει παθητικό μόλις ένα γκολ σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, αλλά έχει δεχτεί συνολικά μόλις πέντε σουτ προς την εστία της, αποτέλεσμα της αμυντικής ζώνης που χρησιμοποιεί ο Τιτί.

«Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο επιθετικό, αλλά ποτέ δεν μαρκάρουμε ατομικά. Μαρκάρουμε τον χώρο και για την ακρίβεια πιέζουμε και μαρκάρουμε τους διάφορους τομείς στο γήπεδο. Δεν υπάρχει λόγος να κυνηγάει κάποιος έναν παίκτη, ακόμη και τον κορυφαίο επιθετικό, σε όλο το γήπεδο» εξήγησε τη φιλοσοφία του ο τεχνικός της Βραζιλίας, που ξέρει ότι έχει μια τεράστια απώλεια για τον αποψινό προημιτελικό.

Η ανόητη κάρτα, σε ένα ανούσιο μαρκάρισμα προς την περιοχή του Μεξικού, που πήρε ο Καζεμίρο τού στερεί τη συμμετοχή, με τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης να αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην ανασταλτική λειτουργία της βραζιλιάνικης ομάδας.