Η χαλύβδινη άμυνα της Ουρουγουάης είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ισχυρή γαλλική γραμμή κρούσης, με παίκτες όπως οι Γκριεζμάν, Ζιρού και Εμπαπέ. Η σύγκρουση στο Νίζνι Νόβγκοροντ αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς η ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρες έχει νικήσει και στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια της, ενώ η Γαλλία θέλει να αποδείξει πως δίκαια συγκαταλέγεται στα φαβορί.

Η καλύτερη άμυνα του Μουντιάλ λοιπόν (μόλις ένα γκολ παθητικό) περιμένει με ηρεμία τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι η συμμετοχή του Εντινσον Καβάνι. Ο 31χρονος επιθετικός που τραυματίστηκε στο ματς με την Πορτογαλία, στη φάση των 16, γυμνάστηκε και χθες μόνος του, κατά συνέπεια η συμμετοχή του παραμένει αμφίβολη. Ο Ταμπάρες πάντως το έχει πάρει απόφαση πως δύσκολα θα είναι σε θέση να αγωνιστεί και αυτές τις ημέρες ετοίμαζε τον Στουάνι για την αρχική ενδεκάδα. Θυμίζουμε ότι ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν πέτυχε και τα δύο γκολ στον αγώνα με την Πορτογαλία.

Καταλύτης

Επιστροφή στην άμυνα: το μεγάλο όπλο στο κομμάτι αυτό είναι οι δύο έμπειροι κεντρικοί αμυντικοί, οι Χοσέ Χιμένες και Ντιέγκο Γοδίν. «Αυτό που θέλουμε είναι να μην αφήσουμε χώρους ώστε να κάνουν το παιχνίδι τους, να πιέσουμε τους επιθετικούς τους. Η αμυντική λειτουργία είναι το μεγάλο μας όπλο» είπε ο μέσος της Ουρουγουάης Ντιέγκο Λασάλτ. Η Ουρουγουάη με τον Οσκαρ Ταμπάρες στον πάγκο αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Είναι η τέταρτη διοργάνωση Μουντιάλ κατά την οποία κάθεται στον πάγκο, μετά την Ιταλία (1990), τη Νότια Αφρική (2010) και τη Βραζιλία (2014). Ανέλαβε για δεύτερη φορά την Εθνική πριν από 12 χρόνια (Μάιος του 2006) και την έχει οδηγήσει στην τετράδα το 2010 και στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2011. Ωστόσο, και ο ίδιος έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια να κλείσει δυνατά φιλικά. «Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Συχνά, χρειάζεται να ταξιδέψουμε σε πολλές περιοχές του πλανήτη διανύοντας αρκετά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να δώσουμε ένα καλό φιλικό παιχνίδι».

Ο τερματοφύλακας της Γαλλίας Ούγκο Γιορίς θεωρεί πως η άμυνα μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα: «Είναι ένα παιχνίδι που πιστεύω ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Δεν πρέπει να παραχωρούμε εύκολα κόρνερ ή να δίνουμε την ευκαιρία για στημένες φάσεις. Θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από αυτό με την Αργεντινή. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα λάθη. Οσο προχωράμε στη διοργάνωση, τα λάθη θα πρέπει να μειώνονται».

Πριν από τέσσερα χρόνια η Γαλλία είχε ηττηθεί στα προημιτελικά από τη Γερμανία. «Τότε ήταν ένας διαφορετικός αντίπαλος, αλλά και η Γαλλία είχε μια άλλη ομάδα. Τι έχουμε λοιπόν; Εναν προημιτελικό το 2014, έναν τελικό στο Euro το 2016 και τώρα είμαστε ξανά στην οκτάδα του Μουντιάλ. Η Γαλλία είναι μια ανταγωνιστική ομάδα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό» είπε ο Ντεσάμπ. Να σημειώσουμε πως έχει εξαιρετική παράδοση κόντρα σε ομάδες από τη Νότια Αμερική. Ο Ντεσάμπ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Ματουιντί, ωστόσο άλλοι τέσσερις παίκτες (Ζιρού, Παβάρ, Πογκμπά και Τολισό) είναι στο όριο. Ασφαλώς, η μεγάλη αποκάλυψη και στο Μουντιάλ είναι ο 19χρονος Κιλιάν Εμπαπέ.

Η γαλλική ομάδα θα αγωνιστεί για έβδομη φορά σε προημιτελική φάση Μουντιάλ. Στις προηγούμενες έξι έχει περάσει στα ημιτελικά τέσσερις φορές. Η Ουρουγουάη νίκησε στην προημιτελική φάση το 1954 την Αγγλία, το 1970 την τότε Σοβιετική Ενωση, το 2010 την Γκάνα στα πέναλτι, αλλά το 1996 ηττήθηκε από τη Γερμανία 4-0.