Μια φαρσοκωμωδία με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η κόντρα(;) ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα ήξεις αφίξεις του Πάνου Καμμένου για τη στήριξη της κυβέρνησης, τα αιτήματα για 180 βουλευτές που άλλοτε γίνονται αποδεκτά κι άλλοτε αποκλείονται, οι διαρροές για.. άλλου τύπου κυβερνητικές πλειοψηφίες και μια άνευ προηγουμένου Βαβέλ, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια άκρως προβληματική εικόνα και η συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πάει περίπατο. Όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ, η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να διασώσει ό,τι μπορεί να διασώσει πολιτικά, καθώς οι ΑΝΕΛ καταρρέουν, μεγαλώνει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και εάν συντηρούνται τα σενάρια περί προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Σε μια χρονική στιγμή που η αντιπολίτευση εμμένει για προσυμφωνημένο παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου με βασική επιδίωξη να υπάρξει θολό τοπίο γύρω από τη συμφωνία, ώστε να κερδίσουν και οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αμυνας επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις. Με τη νέα εμφάνισή του έδωσε την ευκαιρία να συντηρηθεί η πολιτική παρωδία με φόντο το Σκοπιανό, επιδεινώνοντας και άλλο το ήδη αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. «Τα Σκόπια θα έχουν πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους που καταγράφονται στο σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο Καμμένος, βαφτίζοντας «σχέδιο» τη συμφωνία και λέγοντας άλλα από όσα εκπέμπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και δεν ήταν μόνο ο Καμμένος που αμφισβήτησε τον Τσίπρα, αλλά ακόμα και το στέλεχος των ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης είπε (Σκάι) το αμίμητο, ότι είναι ανίσχυρη η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ώσπου τουλάχιστον να κυρωθεί η συμφωνία.

Στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος ετοιμάζεται να παραστεί την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα λάβει πρόσκληση η ΠΓΔΜ, μιλάει για την αρχή της ομοφωνίας που ισχύει στη συμμαχία. «Εστω και ένα κράτος να διαφωνεί, δεν μπορεί καμία νέα χώρα να ενταχθεί» πρόσθεσε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το αφήγημά του ότι υπάρχει μακρύς δρόμος, ενώ ταυτόχρονα είπε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ «δεν θα είναι στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου».Η συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει έντονα θεατρικά στοιχεία, ακόμα και στο εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφιστεί η συμφωνία με 180 βουλευτές. Ο Κοτζιάς απέρριψε προχθές το σχετικό σενάριο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και χθες το κράτησε ανοιχτό, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «έκλεισε το μάτι» στον υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο.

Κι όλα αυτά ενώ στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επέλθει νευρική κρίση κυρίως με την απαίτηση για 180 βουλευτές. Στελέχη με ειδικό βάρος το ξέκοψαν άμεσα. Πρώτος «άστραψε και βρόντηξε» ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση Καμμένου και δεν άφησε περιθώριο να υπαναχωρήσει η Αθήνα από τη συμφωνία, σημειώνοντας (Ραδιόφωνο 24/7) ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από αυτό».

Ειδικά δε για την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτικών ψήφων που ζήτησε ο κυβερνητικός εταίρος, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για 151 ψήφους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θα μπορούσε να διευρυνθεί αν τα άλλα κόμματα κινηθούν συναινετικά. «Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 151. Το ενδεχόμενο των 180 δεν προκύπτει. Εάν υποχωρήσουν οι ενστάσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα, τότε θα έχουμε αυξημένη πλειοψηφία» ανέφερε.

Εθνικολαϊκιστής

Ακόμη απέδωσε στον Καμμένο «εθνικολαϊκιστική ατζέντα» και σήμανε τον δικό του συναγερμό για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως είπε, οι ΑΝΕΛ «βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ, προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Πάνος Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα».

Εκείνο όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συνιστά ποιοτική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι η στάση κορυφαίων στελεχών ως προς τον κυβερνητικό εταίρο και οι αναφορές τους στο μέλλον της συνεργασίας.Όλα αυτά αναμένεται να ρίξουν βαριά σκιά στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής όπου είναι σίγουρο ότι από την κυβέρνηση θα γίνει προσπάθεια να εμφανιστεί αρραγής η πλειοψηφία και οι ΑΝΕΛ θα δηλώσουν πίστη… μέχρι να έρθει η συμφωνία, κι από την άλλη η ΝΔ θα μιλήσει για φαρσοκωμωδία και θα ζητήσει ξανά εκλογές.