H χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο η οποία θα θυμίζει άλλες εποχές, ακραίας πόλωσης, πολιτικής τοξικότητας άνευ ορίων, χαρακτηρισμών μεταξύ των αντιπάλων που είχαμε χρόνια να ζήσουμε. Ο διχασμός είναι εδώ και η σύγκρουση στη Βουλή αναδεικνύει τους δύο διαφορετικούς κόσμους, τα δύο διαφορετικά αφηγήματα που θα συγκρουστούν τους επόμενους μήνες.

Οι υψηλοί τόνοι και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή δημιουργούν ένα νέο τοπίο στο πολιτικό σκηνικό.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια ανέβηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δεν περιορίστηκαν μόνο στο πεδίο της οικονομίας και των αποτελεσμάτων από το πρόσφατων Γιούρογκρουπ.

Η «βεντάλια» της αντιπαράθεσης άνοιξε για όλα τα θέματα. Το Σκοπιανό, η διαφθορά, οι εθνικές εκλογές, οι περικοπές των συντάξεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης.

Ορισμένα από αυτά που ακούστηκαν στον «πόλεμο της ατάκας», είχαν πολύ καιρό να ακουστούν, ίσως από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων.

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους κι εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ντροπή σας, ζητήσατε από το Βερολίνο την περικοπή των συντάξεων. Ντροπή, ντροπή, ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει στο δόγμα «όσο χειρότερα για τον λαό τόσο καλύτερα για αυτόν» διότι μοναδικό μέλημα του είναι η επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά της ΝΔ λέγοντας ότι η συντηρητική παράταξη έχει γίνει έρμαιο των ακροδεξιών στελεχών της. « Η ακροδεξιά, κ. Μητσοτάκη, είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων» ανέφερε προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις απο τα γαλάζια έδρανα.

Σε σκληρή γλώσσα ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «ντροπή και κατάντια για την χώρα». Διέψευσε ότι συνάντησε την κ. Μέρκελ για να συζητήσουν για τις μειώσεις των συντάξεων. «Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης, με «ψ» κεφαλαίο» τόνισε καταθέτοντας τροπολογία για την μη εφαρμογή των νέων περικοπών. « Απο δήθεν επαναστάτης της Ευρώπης έχετε καταντήσει το παιδί για όλες τις δουλειές» συμπλήρωσε σε υψηλό τόνο χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «πολιτικό ψεύτη και πολιτικό απατεώνα».

Το κλίμα της συνεδρίασης αποτύπωσε η Φώφη Γεννηματά εξαπολύοντας διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κάνει την επιλογή τους και η επιλογή τους είναι πόλωση και διχασμός για άλλη μία φορά» σημείωσε με την έναρξη της ομιλίας της επισημαίνοντας ότι έτσι οδηγείται η κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα. «

Στηρίξετε επιτέλους την συνεννόηση και την ενότητα του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσετε τα ίδια παιχνίδια για πολλά χρόνια ακόμα.; Μόνος δρόμος που υπάρχει μπροστά είναι να μιλήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές που θα γίνουν σύντομα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει πήραμε όμως μία γεύση σήμερα από την προεκλογική περίοδο με την πόλωση και το διχασμό που οδηγούν για άλλη μια φορά τη χώρα σε αδιέξοδα επικίνδυνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικές ατάκες

Αλέξης Τσίπρας

Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος αλλά δεν ήσασταν ποτέ θαρραλέος γιατί δεν είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Είπαμε κ Μητσοτάκη έχετε μια προφανή επικοινωνιακή υπεροπλία ΜΜΕ έχετε διάφορους φίλους στην οικογένειά σας με προβλήματα στην Δικαιοσύνη που έχουν αγοράσει εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα αλλά να πείσετε ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή είναι λίγο δύσκολο.

Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα στην επιστροφή σας στην εξουσία.

Είναι ντροπή σας! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα»

«Το θράσος σας και ο κυνισμός δεν έχουν όρια. Την ίδια ντροπιαστική στάση πήρατε και με όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Βγήκατε και κατηγορήσατε χωρίς αιδώ την Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε παζάρια ότι δήθεν ανταλλάξαμε την μείωση του ΦΠΑ στα 5 νησιά με νέα χοτ σποτ. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας».

Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές νέας εθνικοφροσύνης παρέχετε κάλυψη στον φασισμός. Δώσατε το δικαίωμα να βγουν από τις κρυψώνες τους. Από το 1960 είχαμε να δούμε αντισυγκεντρώσεις. Και να φωνάζουν σε αυτές τις αντισυγκεντρώσεις: μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα και στα όπλα στα όπλα να μπούμε μες στα Σκόπια.

Η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων και αποδεικνύετε ότι ακολουθείτε αυτό το δρόμο και θέλετε να καταγραφείτε ως πολιτικός απατεώνας.

Όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε εις υγεία των κορόιδων. Με τι ανταλλάγματα σας το υποσχέθηκαν;

Η χώρα δεν είναι πια τσιφλίκι ούτε του Φρουζή ούτε του Χριστοφοράκου

Μητσοτάκης

Η μαντινάδα που συνόδευσε ο κ. Πολάκης το δημοψήφισμα ήταν «το Όχι θέλει έλληνες το ναι θέλει προδότες καιρός να ξεχωρίσουν τα αγρίμια από τις κότες». Αυτός είναι ο καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει. Το ποιοι είναι κότες φάνηκε.

Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας σήμερα. Σας ενοχλεί το κάδρο;»

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς είστε εσείς. Εσείς συνεργαστήκατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Εσείς φωνάζατε μαζί τους από τις πλατείες. Τι διαφορά έχει το τουιτ του Πολάκη με όσα λένε οι ακροδεξιοί; Εσείς συγκυβερνάτε με τον ακροδεξιό Καμμένο. Ετσι τον λένε οι δικοί σας. Εσείς μετράγατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για τον εκλογικό νόμο.

Σκοτώσατε την ανάπτυξη το 2014 σε ντελίριο λαϊκισμού και ψέματος μόνο και μόνο για να έρθετε στην εξουσία.

Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι που δήθεν ήταν απέναντι στα συμφέροντα έχει παρέλθει. Είστε αδίστακτα διαπλεκόμενος. Ανακαλύψατε την διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με πιο ισχυρούς δεσμούς από ότι οι προηγούμενοι. Είστε πισω από το χυδαίο παρακράτος που στοχοποιεί εμένα και τα στελέχη μας. Εσείς τα καθοδηγείτε και είστε προσωπικά υπεύθυνος για τις χυδαιότητες του Βαξεβάνη και Ματζουράνη και του χυδαίους παρακράτους και θα μας κουνήσετε και το δάχτυλο. Ο πιο χυδαίος ψεύτης.

«Είχατε το θράσος κ. Τσίπρα να επικαλεστείτε ρεπορταζ της Εφημερίδας των Συντακτών ως αληθινό; Να πω το εξής. Είναι τόσο έγκριτη η ΕΦΣΥΝ που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα πότε με την κυρία Μέρκελ και Ζεεχόφερ. Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης και σας προκαλώ κ. Τσίπρα που αναπαράγετε αυτά τα ψέματα. Είστε διπλός ψεύτης που μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να με ταυτίζετε με τον Ορμπαν. Ξέρετε ότι σε κάθε σύνοδο έχω δώσει σκληρή μαχη εναντίον του λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό. Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψέυτης, και αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας την σταδιοδρομία.