Σε όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη για την πληθώρα εκκρεμών υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια, που κατά την εκτίμησή του αγγίζουν τις 200.000 υποθέσεις, απάντησε  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής αφού επισημαίνει ότι αυτή η αναφορά του Σταύρου Θεοδωράκη είναι σωστή, δεδομένου ότι «αυτή την ώρα ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων εκκρεμούν περίπου 195.000 υποθέσεις» τονίζει ότι μειώθηκε ο αριθμός των εκκρεμών:

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει: «Θέλω όμως να πληροφορήσω τον κ. Θεοδωράκη για κάτι που προφανώς δε γνωρίζει, διότι αν το γνώριζε θα επαινούσε την Κυβέρνηση: το 2015 παραλάβαμε συνολική εκκρεμότητα στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας 310.000 υποθέσεις, με τάση αυξητική και σήμερα όχι μόνο έχουμε αναστρέψει την αυξητική πορεία της εκκρεμότητας, αλλά την έχουμε περιορίσει στον αριθμό που προανέφερα».

Πρόκειται, προσθέτει «περί ενός επιτεύγματος της Κυβέρνησης, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μείωσε εντυπωσιακά τις εκκρεμείς υποθέσεις. Τα νομοθετικά μέτρα που πήραμε, ο εκσυγχρονισμός της Διοικητικής Δικονομίας, η εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και η στελέχωση των Δικαστηρίων κυρίως σε διοικητικό προσωπικό, απέφεραν άμεσα τα προμνησθέντα αποτελέσματα. Με τη διεξαγωγή των δικών μέσω τηλεδιάσκεψης, που ευελπιστώ να αρχίζει να εφαρμόζεται περί τα τέλη τού έτους, υπολογίζουμε ότι η εκκρεμότητα στα Διοικητικά Δικαστήρια θα μηδενιστεί, μέσα σε δύο χρόνια».

Ο κ. Κοντονής καταλήγει επισημαίνοντας ότι «στην ίδια κατεύθυνση εργαζόμαστε και για την άρση των καθυστερήσεων στην Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη, όπου ήδη έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα».