Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, δεν λένε; Το πλήθος του κόσμου που εμφανίστηκε στην χθεσινή εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση υπερέβη κάθε προσδοκία. Έστειλε, θα έλεγε κανείς, μηνύματα τόσο προς τους πολιτικούς αντιπάλους, όσο και προς πρώην συμμάχους, καθώς οι αιχμές προς το Ποτάμι έδιναν και έπαιρναν. Προς έκπληξη της Χαριλάου Τρικούπη, η αίθουσα που είχαν κλείσει δεν χωρούσε τους παριστάμενους -και γι’ αυτό άνοιξαν και δεύτερη.

Η μακροχρόνια σχέση της Κεντροαριστεράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε εμφανής από την πρώτη στιγμή, με την Φώφη Γεννηματά να ασκεί κριτική στις νομοθετικές διατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα», εξήγησε, όμως «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης». Πρότεινε, δε, ένα πακέτο επτά μεταρρυθμίσεων που αφορούσε: την δημιουργία κράτους πρόνοιας, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων (περιφερειακός σχεδιασμός, προγράμματα απασχόλησης, αγροτική ανάπτυξη), την εξάλειψη του «ψηφιακού χάσματος» σε τοπικό επίπεδο, τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση και τον νέο σχεδιασμό της καταστατικής θέσης των αιρετών, ώστε «να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Η Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια προσέγγισης κεντροαριστερών τοπικών αρχόντων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν διστάζει, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα δυνάμεων του στο χώρο, να ανακοινώνει ότι θα στηρίξει και δικά μας καταξιωμένα στελέχη. Αυτούς που πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «βλαχοδήμαρχους»». Επανέλαβε, δε, την στήριξή της προς όλους τους πετυχημένους κεντροαριστερούς τοπικούς άρχοντες.

Αιχμές για Θεοδωράκη

«Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν», ήταν η μικρή, αλλά ξεκάθαρη αναφορά της Γεννηματά στο πρόσφατο διαζύγιο με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Το Κίνημα Αλλαγής ανταποκρίνεται στην θέληση και την δύναμη των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών μας, των μόνιμων και μοναδικών εγγυητών της πορείας μας». Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Γιώργος Καμίνης: «Η σημερινή μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι όσο προσπαθούν να μας μικρύνουν, τόσο εμείς μεγαλώνουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Αποχαιρετούμε εκείνους που δεν είχαν την αντοχή να υποτάξουν την προσωπική φιλοδοξία τους στον κοινό σκοπό που μας εμπνέει».

Ποταμίσιοι καβγάδες

Εντωμεταξύ, στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένας «ευγενικός» καβγάς ανάμεσα στην Σεβαστουπόλεως και στους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη. Η κίνηση στην οποία ηγείται ο Λυκούδης ανακοίνωσε πως τα μέλη της δεν θα συμμέχουν πλέον στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. «Θεωρούμε ανακόλουθο, πολιτικά μη ορθό, τα στελέχη του ΜΕΤΑρρυθμιστών που μπήκαν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής μέσα από την ενιαία λίστα – πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, να παραμείνουν στη θέση τους. Αποχωρούμε και εμείς από τα όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Άφηνε, επίσης, ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η κίνηση «διατηρεί την πολιτική της αυτονομία».

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του, ωστόσο, ο Θεοδωράκης ανέφερε πως οι ΜΕΤΑ θα συμμετέχουν κανονικά στο Συνέδριο του Ποταμιού, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. «Θέλουμε να γίνει σαφές ότι παραμένουμε σταθεροί στην κοινοβουλευτική συνεργασία μας με το Ποτάμι και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις του. Δεν έχουμε όμως δεσμευτεί ποτέ ότι θα μετάσχουμε οργανικά στο συνέδριο που εξήγγειλε για τον Οκτώβριο ή σε άλλες ενδεχομένως επιλογές του», ήρθε η άμεση απάντηση από τον Λυκούδη.