Διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματός της σε προεδρικό, δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης .

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη τον Ιούνιο αρχηγός στην τουρκική προεδρία, αποκτώντας την εκτελεστική εξουσία που επιθυμούσε διακαώς, συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του. Προηγουμένως είχαν ψηφιστεί με μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα οι αλλαγές προς τη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου προεδρικού συστήματος.

Το πρωθυπουργικό αξίωμα πρόκειται έτσι να καταργηθεί και ο Ερντογάν θα μπορεί να σχηματίζει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι" αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, όλα αυτά χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εκδίδει διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές.

Οι αλλαγές που προβλέπονται με το εν λόγω διάταγμα θα τεθούν σε ισχύ μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 ή τις 9 Ιουλίου στο κοινοβούλιο.
.