Το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms που μεταφέρει 60 πρόσφυγες τους οποίους διέσωσε στα ανοικτά της Λιβύης, έφτασε την Τετάρτη στο λιμάνι της Βαρκελώνης, αφού η Ιταλία αρνήθηκε να του επιτρέψει να ελλιμενιστεί.

Το πλοίο ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Βαρκελώνης λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) δύο εβδομάδες μετά την άφιξη του Aquarius και των 630 προσφύγων, που επέβαιναν σε αυτό στο λιμάνι της Βαλένθια στις 17 Ιουνίου, έπειτα από μία εβδομάδα που είχε βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών της ΕΕ.

Αφού πέρασαν τέσσερις ημέρες στη Μεσόγειο οι 60 πρόσφυγες -50 ενήλικες άνδρες, 5 γυναίκες και 5 ανήλικοι εκ των οποίων οι 3 ασυνόδευτοι- θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις πάνω στο πλοίο από μέλη του Ερυθρού Σταυρού, επεσήμανε αξιωματούχος της Καταλωνίας.

Στη συνέχεια θα αποβιβαστούν από το πλοίο για να ταυτοποιηθούν και να μεταφερθούν σε κέντρα διαμονής.

Οι πρόσφυγες «είναι σε καλή κατάσταση με δεδομένες τις συνθήκες, δεν υπάρχει κανένα έκτακτο, σοβαρό ιατρικό περιστατικό και είναι χαρούμενοι διότι τους εξηγήσαμε ότι η κυβέρνηση ήθελε να έρθουν εδώ», επεσήμανε η Αναμπέλ Μόντες, επικεφαλής της αποστολής της Proactiva Open Arms.

Αφού δέχθηκε το Aquarius στα μέσα Ιουνίου, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκε να ανοίξει το λιμάνι της Βαρκελώνης για τους πρόσφυγες στο Open Arms, μετά και την άρνηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι να επιτρέψει την είσοδό του σε ιταλικό λιμάνι.