Ένα βήμα πριν από τον γκρεμό βρέθηκε ο κυβερνητικός συναπισμός στη Γερμανία, αλλά στο παρά πέντε επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι αγορές και οι Βρυξέλλες παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Γερμανία καθώς μια κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού θα σήμαινε είτε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε δύο με τρεις μήνες είτε σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, όπου τη θέση των Χριστιανοκοινωνιστών θα έπαιρναν οι Πράσινοι. Ύστερα, όμως, από τριήμερες διαπραγματεύσεις και πολλές προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, η καγκελάριος και οι κυβερνητικοί της εταίροι μοιάζουν να βρήκαν κοινό έδαφος στο ζήτημα που τους δίχασε: την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Προπέτασμα;

Μένει να αποδειχθεί ότι ο λευκός καπνός που βγήκε χθες στο Βερολίνο είναι πραγματικός και δεν θα αποτελεί «προπέτασμα» για προβλήματα άλυτα μεταξύ της Μέρκελ και του Ζεεχόφεν.Η εικόνα της άλλοτε πανίσχυρης καγκελαρίου, μετά τη συμφωνία χθες το βράδυ δείχνει την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνησή της. Μια Μέρκελ κουρασμένη, απογοητευμένη ακόμη κι αν επιτεύχθηκε ο συμβιβασμός με την παρέμβαση του Β. Σόιμπλε που πάντα παίζει σημαίνοντα ρόλο στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Ήταν περίπου 23:30 το βράδυ (ώρα Γερμανίας). Η Μέρκελ, με το έντονο μπλε σακάκι της, εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις. Να πει τι συμφώνησε με τον κυβερνητικό της εταίρο, επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ. Να εξηγήσει πως η κυβέρνησή της πήρε παράταση ζωής.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα όπου θα γίνονται με ταχείς διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε καλό συμβιβασμό», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU).

«Θα εγκαταστήσουμε στη Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Ετσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα γίνεται αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στη δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η εφημερίδα Bild, η οποία είχε προαναγγείλει τη συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα, αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν στη Βαυαρία, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, κλειστά κέντρα ασύλου όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Πρόκειται για «ζώνες τράνζιτ», όπως χαρακτηρίζονται, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο.

Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους, στη βάση διμερών συμφωνιών, στις χώρες όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Οπως σημείωνε η εφημερίδα, η Μέρκελ φαινόταν ότι θα δεχόταν την πρόταση παρότι η ίδια φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή, π.χ. προς την Ιταλία.

Με ανάλυσή της, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε σχολιάζει ότι το όλο σκηνικό αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο παραδοσιακό παιγνίδι ευθυνών μεταξύ των δύο κομμάτων και εκτιμά πως ό,τι σχεδιάστηκε ως μεγαλειώδης αντίδραση στο CDU ίσως προκαλέσει τελικά μεγαλύτερη ζημιά στους Χριστιανοκοινωνιστές.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας, αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί, θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Επαναπροώθηση

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».Ζέεχοφερ και Μέρκελ είχαν επί μακρόν μια δυσκολη σχέση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν αντιδικήσει για το μεταναστευτικό από το 2015. Ωστόσο, η υφιστάμενη διαφωνία τους έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο που η Γερμανία αντιμετωπίζει πολύ λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το 2015. Ο Ζέεχοφερ υπενθυμίζεται ότι υποστήριζε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην τελευταία Σύνοδο δεν είναι αρκετά και το Σάββατο προσφέρθηκε να παραιτηθεί σε διάρκεια συνάντησης με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η Καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν. Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ προς την Ιταλία ή Ελλάδα. Εμφανίζεται δε, ανένδωτη να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Δεν λείπουν πάντως οι διαφορετικές φωνές στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τη διαφορά, οργανώνοντας νέα συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Ζεεχόφερ χθες το βράδυ. Εκεί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και σε περίπτωση απόρριψης θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Κατόπιν αυτού, ο Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης παραμένει στο υπουργείο.

Πολλοί μιλούν για το τέλος της ισχυρής Γερμανίας που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το σχόλιο του περιοδικού Der Spiegel χθες ήταν: «[…] Τη χθεσινή νύχτα δρομολογήθηκε ο οριστικός αποχαιρετισμός της παλιάς Γερμανίας. Δεν χρειάζεται να δραματοποιεί κανείς την κατάσταση πέραν του δέοντος. Στην Ολλανδία εκπροσωπούνται περισσότερα από 12 κόμματα στη Βουλή και παρά ταύτα η χώρα κυβερνάται καλά. Ωστόσο συνιστά πάντα ρίσκο να αντικαταστήσει κανείς ένα δοκιμασμένο σύστημα με μια νέα τάξη πραγμάτων τα προτερήματα της οποίας δεν είναι ακόμη εμφανή. Η ειρωνεία της ιστορίας έγκειται στο ότι τις πένθιμες καμπάνες του παλιού κομματικού συστήματος σήμανε ακριβώς εκείνο το κόμμα που ήθελε όσο κανέναν άλλο να το διατηρήσει. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, η CSU δεν ήθελε να παραδώσει το δεξιό άκρο του δημοκρατικού τόξου σε άλλο κόμμα. Επί της αρχής ήταν η σωστή θέση. Ωστόσο η πρακτική υλοποίησή της απαιτούσε μια ιδιαίτερη πολιτική επιδεξιότητα την οποία δεν διαθέτει η ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών. Τις επιπτώσεις (ενν. αυτής της αδυναμίας) πρέπει να τις επωμιστεί τώρα ολόκληρη η χώρα».