Δριμεία κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ότι «διευθέτησαν τη διαφορά τους στο ζήτημα του ασύλου σε βάρος της Αυστρίας», άσκησε την Τρίτη ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και νυν αρχηγός της αυστριακής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Κερν, καθιστώντας συνυπεύθυνο, όπως είπε, τον νυν Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, «ο Κουρτς αναμίχθηκε μονομερώς σε μία ενδογερμανική διένεξη ανάμεσα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (το κόμμα της Μέρκελ) και στην Χρτιστιανοκοινωνική Ένωση (το κόμμα του Ζέεχοφερ) και η γερμανική κυβέρνηση έστειλε τώρα στον Κουρτς τον λογαριασμό για αυτή την στάση του».

Έντονη υπήρξε και η κριτική από τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, με τον αρχηγό του νεοφιλελεύθερου ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Ματίας Στρολτς να κατηγορεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς ότι έπεσε μέσα σε έναν κυκεώνα και πως είναι φυσικό να ακολουθούν τέτοια μέτρα, όταν κανείς αναμιγνύεται σε ενδογερμανικές διενέξεις.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κεντροαριστερής «Λίστας Πιλτς» Μπρούνο Ρόσμαν ανακοινώνοντας για αύριο Τετάρτη επείγουσα ερώτηση στην αυστριακή Βουλή για το θέμα «Προστασία των νοτίων συνόρων μας», προειδοποίησε για «το τέλος της Ευρώπης».

Ανησυχία στα κρατίδια

Με ανησυχία αντέδρασαν και οι τοπικοί κυβερνήτες των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, στον χθεσινοβραδινό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου, ανάμεσα σε Μέρκελ και Ζεεχόφερ .

Ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της ‘Ανω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ότι «η ‘Ανω Αυστρία δεν θέλει να κληρονομήσει το πρόβλημα του ασύλου».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ Βίλφριντ Χασλάουερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε πως το Σάλτσμπουργκ δεν επιτρέπεται να γίνει «περιοχή αναμονής» για μετανάστες, ενώ ο επίσης προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται κατ΄ αρχάς οι επιπτώσεις στο Τιρόλο.

Σύμφωνα με τον Γκιούντερ Πλάτερ η κατάσταση στο «πέρασμα Μπρένερ» είναι υπό έλεγχο και ο αριθμός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στον Κανονισμό του Δουβλίνου είναι «σαφής», αλλά η όλη κατάσταση δεν είναι τελείως απροβλημάτιστη.

Αλλά και ο ίδιος ο Μάνφρεντ Χαϊμμπούχνερ, υπαρχηγός του συγκυβερνώντος με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, πρόδρομου της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής, επέκρινε ως «προεκλογικούς παφλασμούς» και ως «κοντόφθαλμα και λαϊκίστικα μέτρα» τα σχέδια της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης του Χορστ Ζεεχόφερ.