«Ο,τι ξεκινάει άσχημα, τελειώνει άσχημα. Ολα τα προβλήματα ξεκίνησαν με την απόλυση του Λοπετέγκι και συνεχίστηκαν με την ομάδα να στερείται φόρμας και ιδεών».

Η πρώτη πιστολιά στον ισπανικό εμφύλιο ακούστηκε από το προπύργιο του κάστρου της «Βασίλισσας» Ρεάλ Μαδρίτης, την εφημερίδα «Μάρκα». Ο αποκλεισμός της Φούρια Ρόχα από το Παγκόσμιο Κύπελλο από τους ρώσους διοργανωτές ανέδειξε τη σοβαρή κρίση που υποβόσκει εδώ και μήνες στην ισπανική ομάδα και η αιτία της δεν είναι μόνο αγωνιστική.

Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται ασφαλώς η ιστορία της απόλυσης του Γιουλέν Λοπετέγκι από την εθνική ομάδα δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αφορμή την ανακοίνωση από τη Ρεάλ Μαδρίτης της συνεργασίας της με τον ισπανό προπονητή μετά το Μουντιάλ.

Η «Μάρκα» πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση και κατηγόρησε ευθέως την ομοσπονδία ως υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αδραξε επίσης την ευκαιρία να υπενθυμίσει στον Ζεράρ Πικέ τη δήλωσή του πριν από δύο χρόνια έπειτα από αγώνα των προκριματικών με την Αλβανία ότι θα αποσυρθεί από τη Φούρια Ρόχα –ο Καταλανός είχε προβεί σε εκείνη τη δήλωση μέσα στον σάλο που είχε προκαλέσει η κίνησή του να κόψει τα μανίκια της φανέλας του ώστε να παίξει χωρίς την ισπανική σημαία πάνω της.

Η κόντρα της «Μάρκα» με τον Πικέ σιγοκαίει τα τελευταία χρόνια και λόγω της στάσης του άσου της Μπαρτσελόνα στις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας αλλά και της συχνής αντιπαράθεσής του με τη Ρεάλ και τους Καστιγιάνους. Ο Πικέ είναι αυτός που έκανε το πέναλτι λίγο πριν από το ημίχρονο του αγώνα με τη Ρωσία, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στην Αρκούδα για να πάρει την πρόκριση.

Στο πρωτοσέλιδά της η «Μάρκα» υπογραμμίζει ότι η Ισπανία ήταν ομάδα χωρίς ένταση, χωρίς βάθος και χωρίς ψυχή. Η «Ας» υπό τον τίτλο «Το τέλος μιας γενιάς» γράφει ότι η Ισπανία βρισκόταν σε σιέστα για 80 λεπτά. Στις δύο μαδριλένικες εφημερίδες απαντά εμμέσως η καταλανική «Σπορτ» κατηγορώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης ως υπεύθυνη γιατί προκάλεσε χάος με τον τρόπο που προσέγγισε τον Λοπετέγκι.

Χαρακώματα

Απροσχημάτιστα οι Ισπανοί δημιουργούν χαρακώματα πίσω από τα οποία συντάσσονται από τη μια πλευρά οι υπερασπιστές της άποψης πως ο Λοπετέγκι δεν έπρεπε να απολυθεί και από την άλλη αυτοί που υποστηρίζουν πως ήταν αναγκαία η απόλυσή του.

«Δεν μετανιώνω για την απόφαση σχετικά με τον Λοπετέγκι. Οταν είσαι βέβαιος ότι πήρες αποφάσεις με υπευθυνότητα πρέπει να προχωρήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες.

Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας δήλωσε ότι «το λογικό θα ήταν να παρέμενε ένας προπονητής που ήταν αήττητος σε 20 παιχνίδια», ενώ χαρακτήρισε «απρόσμενη» την απόφαση του Λοπετέγκι. Διευκρίνισε πάντως πως ούτε του ίδιου του άρεσε ο τρόπος προσέγγισης του Λοπετέγκι από τη Ρεάλ.

Μια νέα εκδοχή έρχεται να ταράξει τα νερά. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φραντσίσκο Μπούσο ο πρόεδρος της καταλανικής ομοσπονδίας Αντρέου Σουμπιές ήταν αυτός που έπεισε τον Ρουμπιάλες να απολύσει τον Λοπετέγκι.

Ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος τις ημέρες της κρίσης φέρεται να αντιπαρατέθηκε έντονα με τον Ρουμπιάλες και κατά πολλούς λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια οι δύο άνδρες, δημοσίευσε στα social media ένα απολογιστικό της χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε γι’ αυτόν. Οταν έφτασε στο επίμαχο συμβάν με την απόλυση του Λοπετέγκι, γράφει: «Πριν κάνουμε ακόμα ντεμπούτο, κάτι συνέβη που δεν περιμέναμε. Η αστάθεια δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος».

Ο Φερνάντο Ιέρο σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν για την Εθνική Ισπανίας. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος δηλώνοντας μετά τον αποκλεισμό: «Είναι ή μάλλον ήταν ευχαρίστησή μου που κοουτσάρισα αυτή την ομάδα. Για το τι θα γίνει στο μέλλον δεν είναι δική μου η απόφαση». Σαν να ήθελε να δικαιολογηθεί για την πρόταση που δέχτηκε να αντικαταστήσει τον Λοπετέγκι, ο Ιέρο είπε πως δεν είναι οπορτουνιστής. «Επαιξα το κεφάλι μου αναλαμβάνοντας να γίνω προπονητής δύο ημέρες πριν από το παιχνίδι με την Πορτογαλία. Πίστευα πως έπρεπε να το κάνω και να αναλαμβάνω τις συνέπειες».

Τις περισσότερες πιθανότητες να τον αντικαταστήσει συγκεντρώνει ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες. Το ότι ο 53χρονος Ισπανός έχει εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου και είναι άμεσα διαθέσιμος, τον καθιστούν το μεγάλο φαβορί. Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης τα ονόματα του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα Λουίς Ενρίκε, του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και μέχρι πρόσφατα της Μάλαγα, Μίτσελ και του Πάκο Χέμεθ.

Ο Κόκε, που αστόχησε στο πρώτο από τα δύο χαμένα πέναλτι της Ισπανίας, είναι ένας ακόμα παίκτης που θεωρεί ότι η απόλυση του Λοπετέγκι ήταν αρνητικός παράγοντας: «Ηταν ο ηγέτης μας και ήταν δύσκολο. Ξέραμε πως έπρεπε να τα δώσουμε όλα στον αγώνα και ο Ιέρο έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει ή θα αλλάξουμε αγωνιστικό στυλ, αλλά έχουμε μια ισχυρή ταυτότητα που δεν μπορεί να χαθεί». Ο ισπανός μέσος πρόσθεσε πως η αποχώρηση του Ινιέστα θα δώσει την ευκαιρία για έναν νέο κύκλο με νέους παίκτες που πρέπει να έρθουν στην ομάδα.

«Το ψέμα των χιλίων πασών»

Η «Ελ Μούντο» αμφισβητεί ανοιχτά πλέον το περίφημο τίκι τάκα σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η ασθένεια της Ισπανίας που λέγεται τίκι τάκα».

Ο αρθρογράφος Ινιάκι Ντίαθ-Γκουέρα αποδομεί την ποδοσφαιρική φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλες οι τελευταίες επιτυχίες του ισπανικού ποδοσφαίρου.

«Το παιχνίδι εναντίον της Ρωσίας ήταν το αριστούργημα αυτού του σεβασμού στο τίποτα. Θα αποκαλούμε αυτόν τον πίνακα “Το ψέμα των χιλίων πασών”».

Οι Ισπανοί αντάλλαξαν 1.031 πάσες – ρεκόρ – και είχαν κατοχή της μπάλας 75%, στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύονται για πολλοστή φορά ανώφελα.

Υπό τον τίτλο «Η Ισπανία γύρισε πίσω μια δεκαετία», ο αρθρογράφος της «Ελ Παΐς» Χοσέ Σαμάνο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Φούρια Ρόχα.

«Η Ισπανία ήταν τόσο ηλίθια στη διάρκεια ενός θυελλώδους Παγκοσμίου Κυπέλλου ώστε κατέληξε να καταδικάσει η ίδια τον εαυτό της», ξεκινά το άρθρο του ο Σαμάνο. Σημειώνει ότι ο αποκλεισμός της Ισπανίας δεν ήταν θέμα κακής ημέρας. Ούτε θέμα του τερματοφύλακα που παραδόθηκε στη ρουλέτα των πέναλτι. Ή των αποτυχιών των Κόκε και Ασπας να σκοράρουν από τα 11 μέτρα. «Η κατάρρευση ήταν πολυοργανική από την πρώτη ημέρα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της «Ελ Παΐς».