Το Μουντιάλ έφτασε στην προημιτελική φάση και οι εξελίξεις τρέχουν στις ομάδες που έχουν ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση.

Ο αποκλεισμός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο ο Γιόαχιμ Λεβ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του συμβολαίου του. Ουσιαστικά ο 58χρονος τεχνικός αναλαμβάνει να οδηγήσει τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Την ίδια στιγμή όμως, ένας άλλος προπονητής, ο Ανταμ Ναβάλκα, αποχωρεί στις 30 Ιουλίου από την Πολωνία, ύστερα από πέντε χρόνια. Η Πολωνία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων έχοντας δύο ήττες και μία νίκη. Σε αναζήτηση προπονητή είναι και η Ισπανία, καθώς ο Φερνάντο Ιέρο ήταν προσωρινός μετά την απομάκρυνση του Λοπετέγκι, ενώ ο Ντιέγκο Μαραντόνα… αυτοπροτάθηκε στην Αργεντινή και μάλιστα θέλει να δουλέψει χωρίς χρήματα!

Βίοι αντίθετοι

Επιστροφή στον Λεβ. Μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ, ο 58χρονος τεχνικός δέχτηκε έντονη κριτική και η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών ζητούσε την απομάκρυνσή του. Η ομοσπονδία όμως είχε αντίθετη άποψη και ανακοίνωσε την παραμονή του σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει πριν από το Μουντιάλ. «Είμαστε σίγουροι πως έχουμε έναν προπονητή που είναι σε θέση να εξετάσει όλα τα θέματα της ομάδας και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να τη βοηθήσει να επιστρέψει στις επιτυχίες» είπε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ρέινχαρντ Γκρίντελ. «Θέλω να ευχαριστήσω την ομοσπονδία για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει για ακόμα μία φορά. Είμαι ακόμα απογοητευμένος από την παρουσία μας σε αυτό το Μουντιάλ, ωστόσο θα εξετάσουμε όλα τα θέματα και θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος» υποστήριξε ο Λεβ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας από το 2006.

Αντίθετα, ο Ανταμ Ναβάλκα αποτελεί παρελθόν για την Πολωνία. «Αισθάνομαι υπεύθυνος που σε αυτή τη διοργάνωση δεν εκπληρώσαμε την αποστολή μας ούτε και τις προσδοκίες των φιλάθλων» δήλωσε ο Ναβάλκα, ο οποίος θα παραμείνει –όπως είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζμπίγκιου Μπόνιεκ –έως τις 30 Ιουλίου. «Πλέον είμαστε σε αναζήτηση νέου προπονητή. «Ευχαριστούμε τον Ναβάλκα για όσα προσέφερε στην Εθνική αυτά τα πέντε χρόνια. Με αυτόν, το πολωνικό ποδόσφαιρο έκανε ένα βήμα παραπάνω» σημείωσε ο Μπόνιεκ. Ο 60χρονος τεχνικός ανέλαβε την Πολωνία το 2013 και πριν από δύο χρόνια την οδήγησε στην προημιτελική φάση του Euro τη Γαλλία.

Ψάχνονται

Μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος προσφέρθηκε να καθίσει στον πάγκο της Αργεντινής και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται! Ο Χόρχε Σαμπάολι δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί και ο Μαραντόνα μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Το χέρι του Θεού» υποστήριξε: «Θα επέστρεφα στον πάγκο της εθνικής ομάδας και μάλιστα θα το έκανα δωρεάν, χωρίς να ζητήσω κανένα αντάλλαγμα». Θυμίζουμε ότι ο 57χρονος Μαραντόνα ήταν προπονητής της Αργεντινής για μία διετία (2008 – 2010) και κάθισε στον πάγκο στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Σε εκείνη τη διοργάνωση η πορεία της Αργεντινής σταμάτησε στην προημιτελική φάση με μία βαριά ήττα (4-0) από τη Γερμανία. «Είμαι 57 χρονών και βλέπω τη χώρα μου να πονάει για αυτή την ομάδα που αυτή τη στιγμή δεν είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Ο,τι χτίσαμε καταστράφηκε πολύ εύκολα. Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα μου δώσει τη δύναμη να επιστρέψω στον πάγκο» πρόσθεσε ο Μαραντόνα.

Θυμίζουμε ότι σε αναζήτηση προπονητή είναι και η ισπανική ομοσπονδία μετά την αποτυχία της Εθνικής στο Μουντιάλ. Ο Φερνάντο Ιέρο αποτελεί παρελθόν και σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο υποψήφιοι είναι ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα Λουίς Ενρίκε και ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού Μίτσελ.