Συνέβη πριν από μερικούς μήνες. Ο σουηδός ποδοσφαιριστής Ολα Τοϊβόνεν έχανε τη μία μετά την άλλη τις ευκαιρίες να πετύχει γκολ και από τα νεύρα του προσπάθησε να καταστρέψει τα παπούτσια του. Οταν απέτυχε και σ’ αυτή την προσπάθεια πήγε στο γραφείο που βρίσκεται δίπλα σε αυτό του ομοσπονδιακού προπονητή και προτάσσοντας τα παπούτσια του είπε: «Ντάνιελ, μίλα τους».

Ο Ντάνιελ Εκβαλ είναι ο ψυχολόγος της Εθνικής Σουηδίας. Το όνομά του δεν αναφέρεται ούτε στους βοηθούς του Γιάνε Αντερσον, ούτε σε κάποιο επίσημο φυλλάδιο της σουηδικής ομάδας. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια είναι η σκιά του Μπεργκ και των υπόλοιπων παικτών και από τους βασικούς πυλώνες της επιτυχίας που γνωρίζει αυτές τις μέρες η Σουηδία στα ρωσικά γήπεδα.

Ο Τοϊβόνεν ήθελε να τον μειώσει όταν του πήγε τα παπούτσια του για να τους μιλήσει. Το θεώρησε αστείο, αλλά σύντομα αντιλήφθηκε αυτός και οι συμπαίκτες του πως ο Ντάνιελ ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που πίστευαν.

Ο Ντάνιελ Εκβαλ έχει πείσει τους παίκτες πως η ψυχολογική προετοιμασία δεν σημαίνει υποχρεωτικά θετικές σκέψεις. Το να είναι νευρικοί και να σκέφτονται αρνητικά είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ενας από τους βασικούς στόχους του ψυχολόγου της σουηδικής ομάδας είναι η αποκάλυψη των προβλημάτων των παικτών όταν αυτά βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο. Από τους αγώνες που έβλεπε φέτος διαπίστωσε πως διάσημοι ποδοσφαιριστές όπως ο Αντρες Ινιέστα, ο Περ Μερτεσάκερ, ο Ααρον Λένον και ο Ντάνι Ρόουζ αγωνίζονταν υπό μεγάλη πίεση.

Οι ποδοσφαιριστές απαγορεύεται να περνούν από τη φάση της νευρικότητας και του φυσιολογικού στρες που υπάρχει έτσι κι αλλιώς πριν από κάθε παιχνίδι στη φάση της κλινικής ψυχολογικής ασθένειας.

Γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τους παίκτες και φυσικά για την ομάδα.

Ο Εκβαλ διαβεβαιώνει πως κανένας από τους παίκτες της Σουηδίας δεν έχει περάσει την κόκκινη γραμμή, γεγονός που γίνεται αντιληπτό κάθε φορά που αγωνίζονται οι Βίκινγκς.