Το πρώτο βήμα της πολυετούς ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έγινε χθες, με την ανάδειξη της κοινοπραξίας στην οποία θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης.

Οι εταιρείες του σχήματος Τotal –ExxonMobil –Ελληνικά Πετρέλαια αναδείχθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη «επιλεγέντες αιτούντες» για τα δύο θαλάσσια Οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Προηγήθηκε εισήγηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και διαπραγματεύτηκε τις προσφορές της κοινοπραξίας για τις παραχωρήσεις. Τώρα οι εταιρείες θα κάτσουν πάλι στο τραπέζι με την ΕΔΕΥ προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα σχέδια συμβάσεων.

Οπως αναφέρουν πηγές, οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν εντός του μήνα, ώστε στη συνέχεια τα κείμενα να σταλούν στον υπουργό. Θα ακολουθήσει από εκείνον η αποστολή τους στο ελεγκτικό συνέδριο, έπειτα η υπογραφή τους και τέλος οι συμβάσεις παραχώρησης θα πάρουν τον δρόμο προς κύρωση από τη Βουλή.

Η κοινοπραξία των τριών εταιρειών –διαχειριστής είναι η γαλλική Total –να σημειωθεί ότι ήταν η μόνη που είχε καταθέσει πρόταση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας του Δημοσίου στα συγκεκριμένα θαλάσσια Οικόπεδα.

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της επίσης θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου, οι διαπραγματεύσεις επί της προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία των εταιρειών Repsol –ΕΛΠΕ πλησιάζουν προς το τέλος τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, γνωρίζουν πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς συμμετέχουν σε έρευνες που πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες. Οπως της Κύπρου, όπου μάλιστα η ExxonMobil ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της μεγαλονήσου. Οι διαπιστώσεις των ειδικών, μεταξύ άλλων και της ίδιας της ΕΔΕΥ, ως προς την πιθανότητα εντοπισμού κοιτασμάτων και στις περιοχές της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα θετικές. Από επιστημονικής πλευράς οι γεωλογικές δομές των δύο περιοχών μοιάζουν με εκείνες του Ζορ της Αιγύπτου, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη λεκάνη της Μεσογείου. Ωστόσο, οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης είναι βαθιές και ανεξερεύνητες.

Πάντως, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτείται τουλάχιστον μία τριετία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι γεωτρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό φάκελο των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τις υπόλοιπες παραχωρήσεις, η πρώτη γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019 από την κοινοπραξία Edison –ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό Κόλπο. Επίσης σε παραγωγή αναμένεται να μπει την ίδια χρονιά από την Energean Oil & Gas και το κοίτασμα στο Κατάκολο.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Δύο επενδυτές στην τελική φάση για τα ΕΛΠΕ

Τα δύο φαβορί, η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore, περνούν στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκανε γνωστά χθες, για τεχνικούς λόγους, μόνο τα ονόματα των εταιρειών που αποκλείστηκαν από τον επόμενο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το Ταμείο ακολούθησε αυτήν την τακτική καθώς απομένουν κάποιες τεχνικές εγκρίσεις ως προς τα δύο σχήματα που προκρίνονται στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Η ολλανδικήVitolέχει οκτώ διυλιστήρια, έσοδα 181 δισ. δολάρια και καθημερινή εμπορία 7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Η ελβετικήGlencore παρουσιάζει πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, τα ορυκτά και ταcommodities. Τα προσαρμοσμέναEBITDAήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150assetsκαι 146.000 εργαζομένους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως. Πάντως η Glencore τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει έλθει αντιμέτωπη με δικαστικές έρευνες αναφορικά με δραστηριότητές της σε χώρες. Μάλιστα, χθες έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της ότι έλαβε κλήτευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία και έγγραφα συμμόρφωσης με την αμερικανική νομοθεσία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Glencore σημειώνει ότι τα στοιχεία αφορούν τις δραστηριότητες της θυγατρικής της στο Κονγκό, στη Νιγηρία και στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Wall Street Journal» και του Bloomberg, η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 13% χάνοντας πάνω από 7,2 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τους δύο προκριθέντες να επιδιώκουν την απόκτηση των ΕΛΠΕ προκειμένου να την εντάξουν στις δραστηριότητες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.