Μετά τις τουρκικές εκλογές που σηματοδότησαν την παντοδυναμία Ερντογάν στην Τουρκία, η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, τη «θερμή ζώνη» της Ανατολικής Μεσογείου με την εκδήλωση νέων τουρκικών προκλήσεων, ακόμη και εν μέσω θέρους.

Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες κάνουν αυτές τις μέρες τις τελευταίες συνεννοήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις από το φθινόπωρο στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα όμως η Αγκυρα έχει προαναγγείλει πως το γεωτρύπανό της θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Και πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν ότι θα το πράξει, και μάλιστα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διότι η Τουρκία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συνδυαστεί και με μια επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Κύπρο, καθώς τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι επίκειται επίσκεψή του στα Κατεχόμενα στις 10 Ιουλίου. Οι πρώτες δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil έχει συμφωνήσει σε όλα με την κυπριακή κυβέρνηση για να ξεκινήσει να τρυπάει από τον Νοέμβριο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια και για να χρησιμοποιηθεί ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα με δυνατότητες ερευνών σε πολύ μεγάλη βάθη, το οποίο πιθανότατα θα φέρει βρετανική σημαία.

Ταυτόχρονα, το περασμένο Σάββατο έπειτα από συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της γαλλικής εταιρείας Total, ο ενεργειακός κολοσσός δεσμεύτηκε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή, είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, και συγκεκριμένα με την ιταλική ΕΝΙ, είτε μόνη της.

Το κενό του καλοκαιριού. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αγκυρα είναι πολύ πιθανόν να εκμεταλλευτεί το κενό το καλοκαιριού, καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσουν και πάλι έρευνες από το φθινόπωρο. Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Fatih» που έχει αγοράσει η Τουρκία αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας και προ ημερών τούρκοι αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι η Τουρκία θα κάνει μέσα στο καλοκαίρι την πρώτη της γεώτρηση. Αλλωστε όσοι παρακολουθούν και μελετούν τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή είναι βέβαιοι ότι θα το κάνει. Σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα για την επόμενη ημέρα στη γείτονα μετά τις εκλογές, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος είχε επισημάνει ότι στο ενεργειακό πεδίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα πράγματα για την Τουρκία «δεν εξελίσσονται καλά. Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ της. Ισως γι’ αυτό έκανε την ριψοκίνδυνη κίνηση τον περασμένο Φεβρουάριο παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρεί ότι θα βρεθεί εκτός παιχνιδιού και οικονομικά και γεωπολιτικά». Προεξόφλησε δε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας χθες (Alpha Tv) την τουρκική προκλητικότητα εξήγησε ότι οφείλεται στις βλέψεις που έχει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα κάνει όμως όλα αυτά ο Ερντογάν, είπε, «για να κρατάει το πεδίο των δήθεν διεκδικήσεών του στο Αιγαίο για να διεκδικήσει, εκεί είναι ο στόχος του, την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».

Στην ίδια κατεύθυνση ανώτατοι επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν ότι η Τουρκία, μολονότι δεν έχει δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα επιχειρήσει να επιβληθεί με την ισχύ. Λένε δηλαδή ότι σίγουρα η Τουρκία θα τρυπήσει σε κάποιο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ αλλά μάλλον θα αποφύγει οικόπεδο όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες κολοσσοί που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε να αντιμετωπίσει και τις ισχυρές αντιδράσεις της Αμερικής και της Γαλλίας, από τις οποίες προέρχονται οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Επίσκεψη σε… τζαμί. Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα είναι πολύ πιθανόν να μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο παντοδύναμος πλέον τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό πρακτορείο DHA μετέδωσε πως ο Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στις 10 Ιουλίου, δηλαδή στο πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του και αμέσως μετά την ορκωμοσία του, προκειμένου να εγκαινιάσει και το τζαμί Χάλα Σουλτάν στην περιοχή Μία Μηλιά. Πρόκειται για ένα… φαραωνικών διαστάσεων τζαμί, 3.500 τ.μ., ύψους 62 μέτρων, με τέσσερις μιναρέδες, όπου θα μπορούν να προσευχηθούν περίπου 7.500 πιστοί. Και βέβαια αν η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα συνοδευτεί και από προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.