Με τον Πύργο της Βαβέλ μοιάζει πλέον το εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος βρίσκεται υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με την παραμονή της ή όχι στην κυβέρνηση και τα συντροφικά μαχαιρώματα τροφοδοτούν το κλίμα σύγκρουσης και ασυνεννοησίας που επικρατεί. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος επιμένουν να σηκώνουν πατριωτική παντιέρα για το Σκοπιανό, απειλώντας πως θα φύγουν από την κυβέρνηση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση και ανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση ανοχής.

Για πολλούς, μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος στην προσπάθειά του να στηρίξει το νέο αφήγημά του περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση, ευελπιστώντας έτσι να κερδίσει πόντους πολιτικής αξιοπιστίας, απουσίασε σχεδόν επιδεικτικά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και βρισκόταν την ίδια ώρα στο γραφείο του στη Βουλή. Συντεταγμένα όμως οι τρεις ανελίτες που κατέχουν υπουργικούς θώκους συντάχθηκαν με τον Πρωθυπουργό.

Το τέχνασμα. Παρά τη «γραμμή» Καμμένου, νωρίτερα χθες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωνε πως το κόμμα θα αποσύρει τους υπουργούς του αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με την ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ. Στην πραγματικότητα, αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ακόμα ένα τέχνασμα του Καμμένου προκειμένου να παράσχει, «κεκαλυμμένα» αυτή τη φορά, ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό για το Σκοπιανό ύστερα από την ανοικτή ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση για να υπογράψει τη συμφωνία στις Πρέσπες. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δείχνει να ακροβατεί μεταξύ του καταψηφίζω τη συμφωνία και ταυτόχρονα παραμένω στην κυβέρνηση. Τη σκληρή πατριωτική γραμμή που έχει αποφασίσει να προβάλει προς τα έξω ο Καμμένος για το Σκοπιανό υπηρετούσε την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Σγουρίδης. «Αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα υπάρχει κυβέρνηση» διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τα εναπομείναντα στελέχη του, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου είχε διαβεβαιώσει την προηγούμενη μέρα πως θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και θα αποχωρήσει αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Ακήρυκτος πόλεμος. Πέραν όμως των όσων επρόκειτο να συμβούν «αν και εφόσον» –όπως λένε οι βουλευτές –η συμφωνία έρθει στη Βουλή, τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στους κόλπους των ΑΝΕΛ είναι αποκαλυπτικά για τα βαθιά ρήγματα στη συνοχή του κόμματος. Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ νυν και πρώην συντρόφων, που δεν λέει να κοπάσει και εκθέτει την ηγεσία του κόμματος.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης απάντησε στα περί χρηματισμού που ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας πως αφήνει τον Καμμένο «να πορευτεί μόνος του στον πολιτικό κατήφορο που επέλεξε». «Είναι αδιανόητο ο ΥΕΘΑ να θεωρεί ότι η προσπάθεια υπεράσπισης της Μακεδονίας μας είναι αποτέλεσμα χρηματισμού ή διαπλοκής» είπε, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες. «Αποτέλεσμα χρηματισμού και διαπλοκής είναι η εγκατάλειψη των εθνικών δικαίων της πατρίδας» συμπλήρωσε με νόημα. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης απάντησε με ανακοίνωσή του ότι «εντός, εκτός και επί τα αυτά δεν δικαιούται να ομιλεί», ενώ πρόσθεσε πως «οι πράξεις του Λαζαρίδη έδειξαν πως δεν διαθέτει γενναιότητα». Σε εντελώς προσωπικό ύφος συμπλήρωσε ότι «από δω και στο εξής θα τον συνοδεύει η ντροπή». Με πρόταση μομφής απειλείται ο διαγραφείς Δημήτρης Καμμένος, προκειμένου να παραδώσει την αντιπροεδρία της Βουλής.