Η πολιτεία είναι αρωγός στη δημιουργία Κέντρου Νανοτεχνολογίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται το 15ο συνέδριο Νανοτεχνολογίας. Και τούτο επειδή η νανοτεχνολογία βρίσκεται στην κορυφή της επιστήμης και της τεχνολογίας, διαπερνά άλλες δραστηριότητες αναπτυξιακές και δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

Ο κ. Φωτάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει σχετικά ο καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου, Στέργιος Λογοθετίδης, ωστόσο, όμως, διευκρίνισε ότι κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

«Ξέρουμε ότι κάνει πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Κέντρου Νανοτεχνολογίας ο πρόεδρος του συνεδρίου, ο κ. Λογοθετίδης, υπάρχουν σκέψεις και προσπάθειες για να στηριχτεί αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πολιτεία είναι πάντοτε αρωγός σ΄ αυτού του τύπου τις προσπάθειες και για το συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας.

Παράλληλα επισήμανε, ότι το 15ο συνέδριο νανοτεχνολογίας έχει γίνει παράδοση για τη Θεσσαλονίκη και τη φέρνει στην πρωτοπορία των πόλεων που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία . «Βέβαια δεν είναι μόνο το συνέδριο, είναι και όλες οι συναφείς δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η ομάδα, μέχρι και το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε: «το σημερινό συνέδριο και όλη η δραστηριότητα βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού που έχουμε κάνει για την έρευνα στη χώρα που αποσκοπεί πλέον στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με την ομάδα της νανοτεχνολογίας υπό τον καθηγητή κ. Λογοθετίδη, αλλά και την υποστήριξη «με αρκετούς τρόπους στη λειτουργία αυτής της ομάδας που δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».

Σημείωσε, δε, πως στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα εγκρίθηκε η ίδρυση του ειδικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου, το οποίο είναι το πρώτο για την Ελλάδα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. «Η Πολιτεία υποστηρίζει διυπουργικά τη δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου για τη νανοτεχνολογία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γενικότερης μετατροπής της πόλης σε έναν διεθνή επιστημονικό κόμβο και πιστεύουμε να έχουμε θετικές ειδήσεις μέσα στη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.