Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται πως ο καλύτερος σεναριογράφος είναι η ίδια η ζωή… Ο μοιραίος για τους Ρώσους στο Μουντιάλ του 2014 Ιγκόρ Ακινφέεφ έμελλε να γίνει ο τσάρος της πρόκρισης προς τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εν έτει 2018.

Ο 32χρονος τερματοφύλακας που απέκρουσε χθες δύο πέναλτι κόντρα στους Ισπανούς είχε «κρεμάσει» τη χώρα του στα γήπεδα της Βραζιλίας προ τετραετίας.

Στην πρεμιέρα απέναντι στη Νότια Κορέα «έπνιξε» την μπάλα σε φαινομενικά ακίνδυνο σουτ που επιχείρησε έξω από την περιοχή ο Λι Κεν Χο. Η ομάδα του κατάφερε να ισοφαρίσει τότε με τον Κερζάκοφ, αλλά επί της ουσίας η γκέλα του κόστισε δύο βαθμούς. Το ίδιο συνέβη και στο παιχνίδι με την Αλγερία, στο οποίο διακυβευόταν η πρόκριση.

Η Ρωσία είχε έναν πόντο (ενδιάμεσα ηττήθηκε 1-0 από το Βέλγιο) και το πέρασμα στους 16 προϋπέθετε νίκη απέναντι στους Αφρικανούς που βρίσκονταν στο +2. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο προηγήθηκε στο 6′ με τον Κοκόριν και είχε το πάνω χέρι για την πρόκριση, αλλά στο 60′ ο Σλιμανί επωφελήθηκε από την άστοχη έξοδο του Ακινφέεφ (ύστερα από εκτέλεση φάουλ) και με κεφαλιά ισοφάρισε (1-1). Κι ας φώναζε στην αρχή της φάσης ο γκολκίπερ απευθυνόμενος στον διαιτητή ότι τον παρενοχλεί οπαδός με χρήση λέιζερ. Κι ας το επικαλέστηκε ως δικαιολογία και ο τεχνικός της Ρωσίας Φάμπιο Καπέλο. Η ιστορία είχε γραφτεί χρεώνοντας τον Ακινφέεφ με ανεξόφλητο γραμμάτιο.

Ωσπου έφτασε η ώρα να σβηστούν τρόπον τινά τα χρωστούμενα με τις χθεσινές αποκρούσεις των πέναλτι απέναντι στην Ισπανία (αν και στο αυτογκόλ του Ιγκνασέβιτς έμεινε βιδωμένος στη γραμμή τέρματος, παρότι η μπάλα κατέληξε στη μικρή περιοχή από εκτέλεση φάουλ).

Oπως είχε αποκρούσει εκτέλεση και όταν πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ηλικία 16 ετών σε νίκη 2-0 κόντρα στην Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα. Εκτοτε δεν έχει αλλάξει φανέλα και φιγουράρει ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του «Λεβ Γιασίν Κλαμπ», καταγράφοντας στο ενεργητικό του τα περισσότερα «clean sheets» (πάνω από 240 αγώνες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο χωρίς να δεχτεί γκολ) από κάθε άλλον ρώσο τερματοφύλακα.