Αντικυβερνητική και… πατριωτική παντιέρα εκ του ασφαλούς, επιχειρεί να σηκώσει ο Πάνος Καμμένος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει λίγο από το πολιτικό του κεφάλαιο.

Η «ηχηρή» απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Βουλή, λίγα μέτρα από το γραφείο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Αμυνας εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό να φανεί ο κ. Καμμένος διαφοροποιούμενος από τη γραμμή της κυβέρνησης και «ενοχλημένος» για το Μακεδονικό.

Μετά από τις χθεσινές εθνικοπατριωτικές κορώνες για αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Καμμένος αποφάσισε να παίξει και το χαρτί του δυσαρεστημένου και γι’ αυτό δεν πήγε στο υπουργικό συμβούλιο.

Επισήμως από το περιβάλλον του έλεγαν ότι είχε κρίσιμα ραντεβού, αλλά μάλλον ήταν… τηλεφωνικά μιας και κανείς δεν πήγε στο γραφείο του όσο διαρκούσε το υπουργικό συμβούλιο.

Πανικόβλητος

Στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, αυτό που έλεγαν είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι πανικόβλητος με τις δημοσκοπήσεις που τον εξαφανίζουν από το πολιτικό στερέωμα. Ετσι, ως μόνο όπλο που του έμεινε είναι η πατριωτική σημαία που θα σηκώνει όποτε μπορεί… και ανώδυνα αφού και την κυβέρνηση θα στηρίζει, και θα διατηρεί σφιχτό εναγκαλισμό με τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα θα προσπαθεί να συσπειρώσει τους εναπομείναντες βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κάποιοι τόνιζαν με νόημα ότι η απουσία από τη συνεδρίαση μπορεί να έγινε και με τη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της αστείας τακτικής «στηρίζω την κυβέρνηση που έφερε την επονείδιστη συμφωνία, αλλά ρίχνω ανάθεμα στην ίδια τη συμφωνία».

Ο Πάνος Καμμένος δείχνει να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί καθώς η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του τον αναγκάζει να σκεφτεί ίσως καλύτερα την «ηρωϊκή έξοδο», όχι πάντως πριν περάσουν κάποιοι μήνες στο ιδιαίτερα προνομιούχο οφίτσιο του υπουργείου Αμυνας.

Βεβαίως, όσο η εικόνα του κόμματός του είναι άθλια και συνεχίζουν να φεύγουν στελέχη του, τόσο ο κ. Καμμένος θα υψώνει «μακεδονική» σημαία θέλοντας να δείξει διαφοροποιημένος από τις επιλογές του κ. Τσίπρα και να πείσει ότι «Αλέξης και Πάνος δεν είναι ίδιοι».