Με κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου αντιδρούν στη δημιουργία νέων δομών με αντάλλαγμα τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά τους. «Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε και δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική – από όπου και αν προέρχεται – να ερμηνεύεται η αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία νέων δομών. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η αποσυμφόρηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλο το Βόρειο Αιγαίο».
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου. Είναι ενδεικτικό πως αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου είναι «εγκλωβισμένοι» 17.556 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη Λέσβο να κρατά τα αρνητικά πρωτεία, καθώς στο νησί βρίσκονται 9.438 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο μεταξύ, έκτακτη χρηματική βοήθεια, ύψους 20 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο.
Οπως ανακοινώθηκε χθες, το συγκεκριμένο ποσό θα χορηγηθεί στην Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με στόχο ιδιαιτέρως τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων αλλά και την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά.