Πολιτικά «παίγνια» με τις μειώσεις στις συντάξεις και αν αυτές θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή θα «παγώσουν», όπως η περίπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, παίζει η κυβέρνηση.

Καθημερινά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε ξεκάθαρα, είτε αφήνοντας υπονοούμενα, κάνουν λόγο για «θετικές εκπλήξεις» ενώ στελέχη των ΑΝΕΛ μιλώντας σε ψηφοφόρους τους τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν είναι τρελή για να πάει σε εκλογές με πετσοκομμένες τις συντάξεις και εξοργισμένους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι τα συμφωνηθέντα θα ισχύσουν. Ειδικά στο ΔΝΤ, που επιμένει ότι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι μείζονος σημασίας και δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλα μέτρα, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι και στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ξεκαθαρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα γίνει, ακόμη κι αν υπάρξουν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού. Ωστόσο η «γραμμή» που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι διπλή. Καθησυχαστική για τους δανειστές, αλλά καθησυχαστικοί και για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αρχίσει να πείθονται ότι δεν θα δουν νέα μείωση στα εισοδήματά τους.

«Γραμμή» Μαξίμου

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου ξεκαθάρισε:

«Το ΔΝΤ μπαίνει απλώς συμβουλευτικά και εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει το μέτρο να εφαρμοστεί. Θα δούμε τα δεδομένα αλλά θεωρώ ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, που τόσο πολύ έχει επενδύσει η αντιπολίτευση. Αυτοί που κόπτονται για τις συντάξεις, εύχονται, παρακαλάνε να κοπούν οι συντάξεις, μπας και χάσει η κυβέρνηση. Θα δούμε και τις συντάξεις, έχουν εκλείψει οι λόγοι, για τους οποίους μας επέβαλε το ΔΝΤ να πάρουμε αυτό το μέτρο. Ναι, το λέω δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κρατήσουμε αυτό το μέτρο, με την έννοια ότι πλέον ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, ενώ έλεγαν ότι θα είναι ελλειμματικός, συν το γεγονός ότι τους στόχους, τα πλεονάσματα τους έχουμε πιάσει και θα τα πιάσουμε και τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Στην ίδια γραμμή κι άλλα στελέχη υπόσχονται πάγωμα του μέτρου εξαιτίας των υπεπλεονασμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση κάποιων μνημονιακών μέτρων.

Κι ενώ η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους συνταξιούχους και τους λέει «περιμένετε», οι δανειστές στέλνουν άλλα μηνύματα στο Μαξίμου. Και αυτά δεν είναι άλλα από την πιστή τήρηση της συμφωνίας για τις συντάξεις την οποία θεωρούν μείζονος σημασίας για αρκετούς λόγους. Για παράδειγμα πιστεύουν ότι πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο που θα διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης εκτιμούν ότι τυχόν ακύρωση της εφαρμογής του θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στις αγορές ενώ πρέπει να τονιστεί ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο δεν θα υλοποιηθούν και τα αντίμετρα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και τα οποία διαχέονται σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ωστόσο, στο Μαξίμου σχεδιάζουν την επαναφορά της 13ης σύνταξης η οποία θα περιορίσει την απώλεια για χιλιάδες συνταξιούχους. Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής» που προαναγγέλλει τη χορήγηση της σύνταξης είναι χαρακτηριστικό των σχεδιασμών της κυβέρνηση.

Οι περικοπές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, δραματικές είναι οι απώλειες που θα υποστούν οι συντάξεις στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία στηρίζονται στον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Τα στοιχεία που αφορούν το πρώην ΤΕΒΕ δείχνουν ότι η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κυμαίνεται από 76,99 έως 403,14 ευρώ, ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ενδεικτικά αναφέρεται συνταξιούχος με χρόνο ασφάλισης 24 έτη και 10 μήνες, ο οποίος λαμβάνει σήμερα μεικτή σύνταξη 552,37 ευρώ, εμφανίζει προσωπική διαφορά 76.99 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%. Η νέα του μεικτή σύνταξη από το 2019 θα είναι 475.38 ευρώ. Ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ με χρόνο ασφάλισης 17 έτη και 9 μήνες, ο οποίος σήμερα εισπράττει 808,83 ευρώ μεικτά, εμφανίζει προσωπική διαφορά 299,44 ευρώ. Η μείωση 18% που θα υποστεί το 2019 αντιστοιχεί σε 145.99 ευρώ. Ετσι, η νέα του σύνταξη θα μειωθεί στα 663,24 ευρώ μεικτά.

Κατά το ήμισυ περικόπτονται και οι συντάξεις χηρείας, ενώ σε βαριές απώλειες οδηγεί τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο 2016) ο νόμος Κατρούγκαλου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ασφαλισμένου του ΙΚΑ στην 28η κλάση (11.604 ένσημα) ο οποίος με το προηγούμενο καθεστώς θα ελάμβανε σύνταξη 1.843,95 μεικτά ενώ με το νέο καθεστώς λαμβάνει 1.405,57. Η μείωση ανέρχεται σε 438,38 ευρώ.