Αυστηρή απάντηση ετοιμάζει η ΕΕ στα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ… Στα σενάρια των Βρυξελλών περιλαμβάνονται αντίμετρα και συγκεκριμένα δασμοί σε εισαγωγές των ΗΠΑ ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» η ΕΕ δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για τον οποίο εκτιμούν ότι το χτύπημά του θα είναι στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγουν οι Αμερικανοί.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξής του στο FOX News χαρακτήρισε τους δασμούς στα αυτοκίνητα ως «το μεγαλύτερο όπλο στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο. Μπορούμε να μιλήσουμε για το αλουμίνιο, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα, αλλά το μείζον είναι τα αυτοκίνητα» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές οχημάτων επικαλούμενη θέμα εθνικής ασφάλειας.

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Στον αντίποδα, η ΕΕ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των «Financial Times», με έγγραφό της στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, προειδοποιεί πως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών θα πλήξει και την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προκαλώντας αντίμετρα σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Οι Βρυξέλλες επίσης επισήμαναν στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ότι τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ¼ της αμερικανικής παραγωγής. Κρούει δε τον κώδωνα κινδύνου πως η αμερικανική πολιτική όχι μόνο αυξάνει τις τιμές για τους Αμερικανούς, αλλά απειλεί και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν στις ΗΠΑ 2,9 εκατομμύρια οχήματα, στηρίζοντας 120.000 θέσεις εργασίας ή 420.000, αν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι εταιρείες πώλησης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων. Η ΕΕ εξήγαγε οχήματα αξίας 37,4 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι εισαγωγές της από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς μόλις 2,5% στα εισαγόμενα ΙΧ, αλλά και 25% σε ελαφρά φορτηγά. Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 10% σε όλα τα οχήματα.

Η πολιτική Τραμπ πάντως προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το Εμπορικό Επιμελητήριο, ένας εκ των βασικών συμμάχων των Ρεπουμπλικανών, ξεκίνησε από χθες καμπάνια κατά των αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ. «Η κυβέρνηση διακινδυνεύει να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο που εργάστηκε τόσο σκληρά να επιτύχει» δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τομ Ντόναχιου. «Θα έπρεπε να επιδιώκουμεελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε» πρόσθεσε.