Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση στη χώρα και παραδοσιακά στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινά εκστρατεία κατά των πολιτικών των δασμών του Τραμπ.

Με κάποιους από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Αμερικής να επιβάλλουν αντίμετρα, η προσέγγιση του Τραμπ στους δασμούς έχει δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Επιμελητηρίου.

Η νέα εκστρατεία, που παρουσιάστηκε πρώτα στο Reuters, είναι μια επιθετική προσπάθεια από το επιχειρηματικό λόμπι. Χρησιμοποιώντας μια ανάλυση Πολιτεία προς Πολιτεία, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ κινδυνεύει να προκαλέσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα πλήξει το πορτοφόλι των Αμερικανών καταναλωτών.

«Η κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο που τόσο σκληρά εργάστηκε για να πετύχει», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τομ Ντόναχιου σε ανακοίνωσή του προς το Reuters. «Θα πρέπει να επιδιώκουμε ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να γίνει».

Το Επιμελητήριο, που έχει 3 εκατ. μέλη, ιστορικά έχει εργαστεί στενά με τους ρεπουμπλικάνους προέδρους και έχει επαινέσει τον Τραμπ για το ότι προσυπέγραψε τις μειώσεις φόρων τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων άνοιξε νέο μέτωπο με τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς δισεκ. δολαρίων με στόχο την Κίνα, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαραίτητες για να αντισταθμίσουν τις ανισορροπίες στο εμπόριο.

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει τα αντίποινα. Την Παρασκευή, ο Καναδάς ανταπάντησε στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, δεσμευόμενος να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 12,6 δισεκ. δολαρίων έως ότου υποχωρήσει η Ουάσινγκτον.

Η Κίνα αναμένεται να επιβάλει τον Ιούλιο νέους δασμούς 25% στη σόγια. Το Μεξικό επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χοιρινού. Η ΕΕ έχει θέσει στο στόχαστρό της αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,2 δισεκ δολαρίων τα οποία εξάγονται στην Ένωση, μεταξύ των οποίων μπέρμπον και μοτοσικλέτες Harley Davidson.

Ασκώντας πιέσεις στον Τραμπ, το Επιμελητήριο βάσισε την ανάλυσή του για κάθε Πολιτεία ξεχωριστά σε στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και κυβερνητικές οργανώσεις στην Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Ο Τραμπ είχε στο παρελθόν πεισθεί να υποχωρήσει από τις εμπορικές απειλές με το επιχείρημα ότι οι Πολιτείες που τον στήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 θα πληγούν σοβαρά. Για παράδειγμα, το Επιμελητήριο ανέφερε ότι στο Τέξας τα αντίμετρα θα μπορούσαν να πλήξουν εξαγωγές αξίας 3,9 δισεκ. δολαρίων, στο Τενεσί 1,4 δισεκ. δολαρίων και στη Νότια Καρολίνα 3 δισεκ. δολαρίων.