Θα μπορούσε να πει κανείς πως ζήλεψε τη «δόξα» του Βασίλη Παλαιοκώστα. Αλλά ο Ρεντουάν Φαΐντ, ο 46χρονος γάλλος ληστής που απέδρασε χθες με ελικόπτερο από τις φυλακές του Ρο, νοτιοανατολικά του Παρισιού, είχε ήδη μια δική του κινηματογραφική φήμη να τον συνοδεύει. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη του απόδραση. Εχει επίσης συγγράψει, ανάμεσα σε δύο ποινές, ένα βιβλίο για τη ζωή του. Και η αγάπη του για τον κινηματογράφο, και δη για τις ταινίες με γκάνγκστερ, είναι διαβόητη στη Γαλλία. Εχει δει τον «Σημαδεμένο» του Ντε Πάλμα περισσότερες από δέκα φορές και έβλεπε την «Ενταση» του Μάικλ Μαν καθημερινά επί πέντε μήνες –προτού ληστέψει την πρώτη του χρηματαποστολή, κοπιάροντας μέχρι και τα κασκέτα του χόκεϊ που φορούσαν οι κινηματογραφικοί ληστές. Εχει επίσης χαρακτηρίσει τον Μάικλ Μαν «μέντορα». Και πολλοί στη Γαλλία θυμούνται τη σουρεαλιστική σκηνή που εκτυλίχθηκε όταν τον συνάντησε, τον Ιούλιο του 2009, στη Κινηματοθήκη του Παρισιού: «Συνειδητοποιεί πως υπάρχουν γκάνγκστερ που μπορεί να εμπνέονται από τον κινηματογράφο του; Γιατί εμένα μού έχει συμβεί» ρώτησε τον διερμηνέα του. «Ευχαριστώ… Δεν ξέρω τι να απαντήσω» απάντησε αμήχανα ο αμερικανός σκηνοθέτης.

Ο Ρεντουάν Φαΐντ καταδικάστηκε στις 14 Απριλίου σε 25ετή κάθειρξη ως ιθύνων νους μιας ληστείας χρηματαποστολής, οκτώ χρόνια πριν, που κατέληξε σε άγρια καταδίωξη και τον θάνατο μιας δημοτικής αστυνομικού. Χθες το πρωί, τον επισκέφθηκε στις φυλακές του Ρο ο αδελφός του, οι δυο τους μιλούσαν στον χώρο του επισκεπτηρίου όταν ξαφνικά, γύρω στις 11:15, προσγειώθηκε στο μοναδικό προαύλιο των φυλακών που δεν προστατεύεται από δίχτυ ασφαλείας, αφού κανείς κρατούμενος δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ένα ελικόπτερο τύπου Alouette. Από αυτό βγήκαν τρεις κουκουλοφόροι, μαυροντυμένοι συνεργοί του Φαΐντ με περιβραχιόνια της αστυνομίας και Καλάσνικοφ στα χέρια –είχαν πάρει νωρίτερα στο Φοντενέ-Τρεζινί όμηρο τον πιλότο του ελικοπτέρου, έναν εκπαιδευτή πιλότων.

Οι τρεις συνεργοί έκοψαν με γωνιακό τροχό τις δύο πόρτες που οδηγούσαν στον χώρο του επισκεπτηρίου, μερικά μέτρα πιο πέρα, πήραν τον Φαΐντ και έφυγαν. Κανείς δεν τραυματίστηκε, η όλη απόδραση δεν διήρκεσε περισσότερα από δέκα λεπτά. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε μισοκαμένο σε απόσταση 60 χιλιομέτρων, στο Γκονές. Οι επιβαίνοντες δραπέτευσαν με ένα Renault Mégane και κατεύθυνση τον αυτοκινητόδρομο A1, που ενώνει το Παρίσι με τη Λίλλη: βρέθηκε και αυτό παραδομένο στις φλόγες στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, στο Ολνέ-σου-Μπουά, βόρεια του Παρισιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Φαΐντ και οι συνεργοί του επιβιβάστηκαν κατόπιν σε ένα άλλο όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι τύπου Citroën Berlingo, με κατεύθυνση το Βαλ-ντ’Ουάζ –και ενδεχομένως, τα σύνορα με το Βέλγιο. Ολες οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας ρίχτηκαν στο κατόπι τους.

Ο Φαΐντ έκανε, κατά δήλωσή του, την πρώτη του κλοπή σε ηλικία έξι χρόνων. Και συνέχισε στο δημοτικό τις μικροκλοπές, μαζί με τρεις φίλους του, κλέβοντας ιδέες από την ταινία «Sleepers» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Λήστεψε την πρώτη του τράπεζα όταν ήταν μαθητής της Γ’ Λυκείου. Μέχρι να συλληφθεί, οκτώ χρόνια αργότερα, είχε ειδικευτεί στις ληστείες με ομηρείες και τις επιθέσεις σε χρηματαποστολές. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 31 ετών, αλλά το 2009 αφέθηκε υπό όρους ελεύθερος. Διαβεβαίωνε πως τα χρόνια της παρανομίας ήταν πίσω του –μέχρι που συνελήφθη εκ νέου, το 2011. Δύο χρόνια αργότερα, κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές του Σεκεντέν παίρνοντας ομήρους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πριν ανατινάξει με εκρηκτικά την πύλη των φυλακών και επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο που τον περίμενε. Συνελήφθη δυόμισι μήνες αργότερα. Ψυχίατροι τον έχουν περιγράψει ως ένα «κοινωνικό αρπακτικό», «με ταλέντο στη χειραγώγηση». Ανθρωποι που τον ξέρουν λένε πως κάνει ό,τι κάνει κυρίως για την αδρεναλίνη και την αναγνώριση. Ο ίδιος έχει πει πως μικρός αμφιταλαντευόταν, για το αν θα γίνει αστυνομικός ή κλέφτης.