Για την επόμενη μέρα των Μνημονίων, και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα βρεθεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου, έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.  Η άφιξη του επιτρόπου συμπίπτει με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στα μέτρα για το χρέος που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου. Η Τράπεζα της Ελλάδας, που τους τελευταίους μήνες είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την προληπτική γραμμή στήριξης επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μέχρι σήμερα δεν είχε σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup.  Με την έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τοποθετηθεί έναντι των μέτρων που αποφασίστηκαν για το χρέος, προχωρώντας παράλληλα σε μια αξιολόγηση των τριών προγραμμάτων στήριξης που έλαβε η χώρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας για το χρέος και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει το πράσινο φως στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οπότε και οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να επαναξιολογήσουν το θέμα παρέχοντας έξτρα ελάφρυνση, εφόσον χρειαστεί, το 2032.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Η ανάλυση ευαισθησίας των παραμέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη – μεταξύ των οποίων πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, αλλά και μέσος ρυθμός ανάπτυξης 1% – αναδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους κινδύνους καθώς, όπως φάνηκε και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μικρές αποκλίσεις επί των προβλέψεων οι οποίες κρίνονται αισιόδοξες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή διαταραχή των αποτελεσμάτων. Η προοπτική για το μέλλον γενικά καταγράφεται αισιόδοξη στην έκθεση της ΤτΕ, με την επισήμανση προκλήσεων που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, πέραν του υψηλού δημόσιου χρέους, συγκαταλέγονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, μέτωπο στο οποίο παρά την πρόοδο παραμένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Την περασμένη Παρασκευή και ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης του άρθρου 4, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ. Στην έκθεση της ΤτΕ άλλωστε αναμένεται να τονιστεί το υψηλό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί από ξένες επενδύσεις ώστε να στηριχθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.  Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα βρεθεί η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) μετά τις 20 Αυγούστου αλλά και η δόση των 15 δισ. ευρώ που θα απασχολήσει το σημερινό EuroWorking Group (EWG), το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, που είναι το τελευταίο για το φετινό καλοκαίρι. Σε αυτήν τη σύνοδο οι εταίροι θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείων προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί για το μαξιλάρι ασφαλείας.