Με ψήφους 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά, βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ. Ο Στ. Θεοδωράκης μετά το τέλος της ψηφοφορίας που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμηλοί τόνοι

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Θεοδωράκης επικοινώνησε με την Φώφη Γεννηματά την οποία ενημέρωσε για την απόφαση που ελήφθη και ζήτησε να διατηρηθεί στο εξής σε ήπιους τόνους η πολιτική αντιπαράθεση

ανάμεσα στους δύο σχηματισμούς.

Τρεις μήνες ζωή

Ούτε τρεις μήνες ζωής δεν έχει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και την αθρόα συμμετοχή 212 χιλιάδων πολιτών είχε δημιουργήσει ελπίδες στην Κεντροαριστερά. Σήμερα όμως γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους.

O Σταύρος Θεοδωράκης εισηγήθηκε την απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ, η πρόταση υπερψηφίστηκε και το Ποτάμι θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις, εξηγώντας τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Δυστυχώς, όμως, είπε ότι αυτό δεν έγινε πράξη. Για αυτό και πρέπει να δοθεί λύση, η οποία σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη πρέπει να είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του. Παράλληλα, διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμενόταν οι βουλευτές του Ποταμιού στήριξαν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική τους ωστόσο οι διαφωνίες ήταν ανοιχτές δίνοντας δραματικό τόνο στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού το μεσημέρι της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος και ο Γιάννης Μεΐμάρογλου κατέθεσαν πρόταση για παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια).

Στο κείμενό τους προβλεπόταν σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Ωστόσο η πρόταση δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία.

Οι βουλευτές πάντως κάνοντας έντονη αυτοκριτική για τη στάση τους στήριξαν την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ποτάμι , καθώς η συνεδρίαση παρέμενε κλειστή για τους δημοσιογράφους, «Ο Γ. Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού.

Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.

O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

O δε Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι».

Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»), ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κι άλλα στελέχη. «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘όχι’, σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

Η άλλη άποψη

Νωρίτερα, το σοβαρό ενδεχόμενο η ΜΕΣΥΑ να ακολουθήσει την εισήγηση του επικεφαλής του Ποταμιού, όπως και έγινε, προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στο κόμμα όπως έγινε σαφές και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, μάλιστα, προανήγγειλαν και δημοσίως την παραμονή τους. «Θα μείνω στο Κίνημα Αλλαγής, ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποχωρήσει, επειδή πρέπει να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρκατσούλης, ενώ ο Βλάχος τονίζει πως «κουράσαμε και κουραστήκαμε. Την Κυριακή θα υπερασπιστώ την παραμονή μου στο Κίνημα Αλλαγής με πολιτικά επιχειρήματα. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να αποχωρήσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσειτο πολιτικό του πρόγραμμα «όλοι μαζί», όπως τονίζουν, με ημερίδες που εξειδικεύουν το «Σχέδιο Ελλάδα» και φτιάχνοντας τα ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Επόμενος σταθμός η 3η του Σεπτέμβρη και η ΔΕΘ. Ο στόχος ένας: να αποτρέψουν την επεκτατική τάση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθιστώντας σαφή την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο. Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες μέρες κεντροαριστερά στελέχη με δηλώσεις τους «δείχνουν» με νόημα προς την πλευρά του Σπύρου Δανέλλη.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ερωτώμενος για τις εξελίξεις σε συνέντευξή του στο Action τόνισε: «Τα κόμματα δεν είναι ιδιοκτησίες των αρχηγών, είναι ιδιοκτησίες των μελών. Η ηγεσία εισηγείται και τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα είναι αυτά που επιλέγουν τη στρατηγική. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τα αρχηγικά κόμματα».

Κριτική

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα αλλά και στη θέση της για το Μακεδονικό παρατηρώντας ότι είναι επιλογές που θα οδηγήσουν σε δημοσκοπική υποχώρηση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς του στερούν ένα κρίσιμο ακροατήριο πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αισθάνεται δικαιωμένος, αφού θεωρεί πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Γεννηματά ότι οι πρωτοβουλίες της θα προσδώσουν δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι η παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής εγκυμονεί τον κίνδυνο αποχώρησης βουλευτών και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην υπάρχει στη Βουλή ως συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Το αποτέλεσμα της απογευματινής ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα επισφραγίσει την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη, καθώς υπάρχει και η τάση που θέλει να δοθεί στο Κίνημα Αλλαγής «μια δεύτερη ευκαιρία».

Τύπου Μακρόν

Όπως αναφέρουν τα Νέα Σαββατοκύριακο η Σεβαστουπόλεως, εφόσον συνεχίσει μόνη, ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τον χώρο της για ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα τύπου Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο με ξεκάθαρο φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και εκλογή νέων οργάνων σε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, άλλωστε, εξηγούν πως η στάση που κράτησε στο Σκοπιανό επιβεβαιώθηκε απόλυτα, αποδίδοντας τη μικρή δημοσκοπική πτώση του Κινήματος Αλλαγής στη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν στήριξε τη συμφωνία και ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – η ίδια πτώση από τη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στην αναταραχή που προκαλεί η «αποχώρηση εν αναμονή» και στην εικόνα που δημιουργείται για τον χώρο.