«Να περιμένετε κι άλλα θετικά μέτρα. Ο ΦΠΑ είναι μόνο η αρχή». Αυτό διαρρέουν από προχθές κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ξανά στο πολιτικό παιχνίδι.

Η δημοσκοπική κατάρρευση που προκάλεσε το Μακεδονικό και η αδυναμία ουσιαστικής κεφαλαιοποίησης της φιέστας στο Ζάππειο προκάλεσαν ανησυχία στο Μαξίμου. Το σχέδιο για επιστροφή στην καθημερινότητα μπήκε νωρίτερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την ανακοίνωση της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το προσφυγικό βάρος έκανε ένα «δώρο» στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του. Αλλά και στους βουλευτές των νησιών που αδυνατούσαν να εξηγήσουν στους ντόπιους πώς θα επιβαρύνονταν από την 1η Ιουλίου. Ηταν μια ένεση αισιοδοξίας, ένα χειροπιαστό μέτρο που από μόνο του δε μπορεί να αντιστρέψει το κακό κλίμα, αλλά που μπορεί, σύμφωνα με το Μαξίμου, να γίνει η αρχή για μεγάλες ανατροπές.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το θετικό μομέντουμ στην οικονομία και να κλείσουν κι άλλο την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Ετσι, αν τηρηθεί ο σχεδιασμός για εκλογές το 2019, να έχουν το χρόνο για να δώσουν κι άλλες ανάσες αυτοπεποίθησης στους απογοητευμένους βουλευτές και τις τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Στη ΔΕΘ όλο το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, μέχρι τον Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με καθαρά προεκλογικό άρωμα, τα στελέχη έχουν πάρει μια συγκεκριμένη γραμμή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να δίνουν στους πολίτες όσο περισσότερες «υποσχετικές» μπορούν.

Το πρώτο υπονοούμενο για παροχές δόθηκε με την ανακοίνωση του ΦΠΑ για τα νησιά. Αν και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μιλά για εξάμηνη παράταση, το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι η αναστολή θα ισχύσει για καιρό, σίγουρα και το 2019 με διαδοχικές παρατάσεις. Κι αν αυτό δεν είναι… προεκλογικό fake news τότε ο Τσίπρας έχει λάβει το πράσινο φως για μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα γίνουν την περίοδο πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

Η επόμενη ανάσα αισιοδοξίας θα αφορά στους συνταξιούχους στους οποίους ήδη κλείνουν το μάτι λέγοντας να κάνουν υπομονή και υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξουν οι μειώσεις έως 18% από την αρχή του 2019. Στο παρασκήνιο διαρρέεται ότι είναι ένα από τα ανταλλάγματα που έδωσε η Αγκελα Μέρκελ στον Τσίπρα για να κλείσει το Μακεδονικό και να συμφωνήσει για τους πρόσφυγες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κακή συγκυρία για τη γερμανίδα καγκελάριο που πιέζεται με αφορμή το μεταναστευτικό. Ωστόσο, η κριτική εστιάζεται ακριβώς στα ανταλλάγματα. Διότι αν η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παραχωρήσει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ταυτόχρονα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τότε το αντάλλαγμα του ΦΠΑ στα νησιά ή του παγώματος των περικοπών στις συντάξεις είναι ελάχιστο.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση θα τα παίξει όλα για όλα με ορόσημο τη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν εκεί. Δεν αποκλείεται στο νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ο Αλέξης Τσίπρας –με σύμφωνη γνώμη των δανειστών και με τη χώρα εκτός μνημονίου- να περιλαμβάνονται ορισμένα βασικά θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας. Στόχος να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό που έχει γείρει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, να διεμβολιστεί το κέντρο με παροχές φιλολαϊκού χαρακτήρα, να συσπειρωθεί το αριστερό ακροατήριο που περιμένει επιτέλους «αριστερή οικονομική πολιτική» και τέλος να δημιουργηθεί η συγκολλητική ύλη με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ώστε να μη φύγουν κι άλλοι βουλευτές και κινδυνεύσει η πλειοψηφία.

Ανασχηματισμός

Στην απέλπιδα προσπάθεια του Τσίπρα για αλλαγή του κλίματος θα πέσουν στο τραπέζι κι άλλα όπλα. Πρώτον η ανακοίνωση ενός ριζικού ανασχηματισμού που δεν θα περιλαμβάνει τους δυσαρεστημένους ή διαφωνούντες με μια πιο λαϊκή πολιτική, όπως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και δεύτερον παροχές ουσίας, όπως όχι μόνο την αναστολή της περικοπής των συντάξεων αλλά και την χορήγηση 14ης σύνταξης τα Χριστούγεννα, ένα μέτρο που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Ενδεικτικό των υποσχέσεων που αφήνουν είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» για το συγκεκριμένο μέτρο.

Ενδεχομένως να υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις κάποιων συντελεστών φόρων έτσι ώστε να δημιουργηθεί η «μαγιά» μιας πιο ομαλής για την κυβέρνηση προεκλογικής περιόδου.

Διότι χωρίς αυτά είναι σίγουρο ότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις, μετά το πέρας του καλοκαιριού, θα είναι καταστροφικές.