Επικοινωνιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας ενώ λίγο πριν πανηγύριζε. Κι αυτό γιατί το «αντάλλαγμα» που πήρε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη στάση του στο προσφυγικό «ξεφούσκωσε» πριν καλά – καλά ανακοινωθεί.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, με τον κλασικό πανηγυρισμό: «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» -χάρη στον Γιούνκερ, αυτή τη φορά. Ερωτηθείς, δε, για πόσο θα ισχύσει αυτό το μέτρο, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ότι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ότι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».

Μετά την ανακοίνωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης, με κεντρικό «σύνθημα» ότι η νέα νίκη ήρθε μετά από σκληρό αγώνα της κυβέρνησης, πως η νησιωτικότητα ενισχύεται και πως ειδικότερα τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση στηρίζονται στην πράξη.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, όμως, και συγκεκριμένα με τη δημοσίευση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΦΕΚ, που έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά μόνο μεγάλα λόγια τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τα νησιά. Κι αυτό διότι στο ΦΕΚ η διάρκεια αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ δεν είναι επ’ αόριστον -ή έστω μέχρι το τέλος της 4ετίας- αλλά μόλις έως το τέλος τους έτους!

Αναστάτωση στο Μαξίμου

Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης «λεπτομέρειας» του ΦΕΚ προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, καθώς είδε το επικοινωνιακό της πανηγύρι να σκιάζεται για άλλη μια φορά -και ακόμη χειρότερα κάποιες «κακές γλώσσες» να συνδέουν το εξάμηνο της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ με… το υπόλοιπο της θητείας Τσίπρα. Έτσι, άρχισε ο επικοινωνιακός πόλεμος για το κατά πόσο είναι τυπικό το ζήτημα ή πρόκειται για θέμα ουσίας.

Στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ που θα ίσχυε από αύριο έπρεπε άμεσα να αλλάξει και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πως αυτού του είδους οι ρυθμίσεις έχουν ισχύ μόλις λίγων μηνών, έως ότου κυρωθούν από την Βουλή. Στην πραγματικότητα, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει απλώς να ψηφισθούν από τη Βουλή το αργότερο εντός τριμήνου, αλλιώς παύουν να ισχύουν.

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε και πιθανότατα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά θα έχει συγκεκριμένο (αρνητικό) δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το κόστος αυτό θα πρέπει να καλυφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και γιαυτό αναφέρεται αυτή η ημερομηνία.

Γεγονός είναι ότι η κατάργηση ενός μέτρου που έχει ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου -όσο δίκαιη και αν είναι, ή όσο γενναιόδωρος και αν είναι ο Γιούνκερ- στην πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή του από ένα άλλο ισοδύναμο και επειδή το δημοσιονομικό κόστος είναι μετρήσιμο μέγεθος ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μιλάει αόριστα, ότι το μέτρο θα ανασταλεί για όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός ή για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Και πάντως τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μπορεί παρά να αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς ούτως ή άλλως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι -προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση του χρέους- θα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μετά το τέλος των μνημονίων.