Δεν έχει περάσει παρά 1,5 μήνας από την κατάθεση για τρίτη φορά αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για αναστολή της εφαρμογής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαρ. Αθανασίου στη Βουλή καταθέτει το αίτημα και λέει ότι: «Δε λέμε να καταργηθεί η διάταξη του νόμου γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο ξέρουμε ότι δεν γίνεται. Λέμε, με το ίδιο σκεπτικό που εξασφαλίστηκαν οι δύο αναστολές, λόγω προσφυγικού, να γίνει το ίδιο και τώρα για έναν ακόμη χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου ζητώντας μία άμεση απάντηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα.

Τότε, αυτοί που πανηγύριζαν χθες με την… επιτυχία του πρωθυπουργού είχαν άλλη άποψη. Ο υπουργός κ. Βίτσας δίνει μια αφοπλιστική απάντηση στη ΝΔ απορρίπτοντας το αίτημα: «Λάθος και επικίνδυνο να συνδέεται το προσφυγικό με τον ΦΠΑ».

Και δεν ήταν η πρώτη φορά καθώς τρεις φορές απορρίφθηκε η κατάθεση σχετικής πρότασης από τη ΝΔ με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό. Ότι δεν μπορεί να συνδέουμε το προσφυγικό πρόβλημα με τα οικονομικής φύσεως θέματα για τα οποία είχαν γίνει συμφωνίες με την τρόικα. Τότε βεβαίως δεν πιεζόταν η κ. Μέρκελ…

Ας θυμίσουμε τι έλεγαν στην κυβέρνηση.

«Έρχεται μία διαδικασία, μία τροπολογία, η οποία έχει ένα δημοσιονομικό ενδιαφέρον. Μπορεί να έρθει. Και καλώς ήρθε. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, σε αυτό που δεν πρέπει να πέσουμε, είναι να βάλουμε από τη μια μεριά ως αιτιολογική βάση του ΦΠΑ το μεταναστευτικό. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Βουλευτής Λέσβου Γ. Πάλλης ο οποίος δεν πήρε μέρος σε καμιά κινητοποίηση και δεν υπέγραψε κανένα ψήφισμα κατά του ΦΠΑ στα νησιά. Σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα είχε πει στη Βουλή: «Είναι επικίνδυνο να συνδέεται ένα θέμα, που αφορά τη φορολογική πολιτική, με το προσφυγικό».

Ο ίδιος βουλευτής μετά τη χθεσινή «επιτυχία» έγραψε: «Αυτή η εξαιρετικά θετική εξέλιξη θα ήταν φυσικά αδύνατη χωρίς τις επίμονες προσπάθειες τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού, όσο και των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αποτελεί όμως δικαίωση και για όλους όσοι εργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα, αθόρυβα αλλά συστηματικά, για να τεκμηριώσουμε την κατάσταση στην οποία είχαν φέρει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, άσχετα και πριν από την κορύφωση του προσφυγικού.

Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην ακραία πόλωση και στη στείρα άρνηση, η κυβέρνηση αποδεικνύει και σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου, ότι στηρίζει έμπρακτα τους νησιώτες και τον αγώνα τους για ανάπτυξη και προκοπή.»

Αλλά και ο Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήριζε «φτήνια» και «τακτικίστικο αντιπερισπασμό» της προτάσεις για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.

Η δε βουλευτής Χαρά Καφαντάρη υπεραμυνόταν των εσόδων από την αύξηση αυτή στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Ελεγε: «Μία κουβέντα σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η χώρα είχε όφελος περίπου 85.000.000 ευρώ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο τα νησιά θα επιδοτούνται από την πρώτη του χρόνου, του 2019, τουλάχιστον 150.000.000. Επαναλαμβάνω κάτι που το είπε και ο Υπουργός, αλλά πρέπει να το λέμε: 24% ΦΠΑ ισχύει μέχρι σήμερα στις μεταφορές.

Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός δήλωνε μέσα στη Βουλή «σίγουρα θα κρίνουν οι νησιώτες ποιοι πραγματικά έφεραν πολιτικές για τα νησιά και ποιοι το μόνο που ήξεραν ήταν να έχουν το ΦΠΑ μειωμένο».

Τελικά χθες αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση συνέδεσε την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με το προσφυγικό. Κι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν στον Τσίπρα τον ΦΠΑ στα νησιά με αντάλλαγμα την υποδοχή νέων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κι επακόλουθα τη δημιουργία νέων hotspots τότε αποδεικνύεται μια ακόμη αυτ-απάτη της κυβέρνησης.