Το 45% συρρικνώνεται στο 10%… Λες και στερεύουν από εμπνεύσεις ή ξεθυμαίνει το τσαγανό των λατίνων γητευτών της μπάλας όταν διεκδικούν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Βραζιλία (5), Αργεντινή (2) και Ουρουγουάη (2) έχουν κατακτήσει αθροιστικά τα 9 από τα προηγούμενα 20 Μουντιάλ (ποσοστό 45%). Αν όμως απομονώσουμε τα Παγκόσμια Κύπελλα που διεξήχθησαν στη Γηραιά Ηπειρο, τότε έχουν να επιδείξουν μόλις μία πρωτιά… Η Βραζιλία του Πελέ ήταν η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα λάτιν χώρα που έφτασε στον κολοφώνα της δόξας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με το επίτευγμά της να καταγράφεται πριν από 50 χρόνια. Το 1958 (πριν από τα 18α γενέθλια του Πελέ) η Σελεσάο συνέτριψε με 5-2 την οικοδέσποινα Σουηδία.

Από κει και πέρα οι Λατίνοι μετρούν εννιά άκαρπες προσπάθειες για στέψη στη Γηραιά Ηπειρο. Οπότε με 1 στα 10 προκύπτει η παράδοση του 10% που δεν είναι και τόσο ευοίωνη για το εν εξελίξει Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τρεις τελικοί

Και δεν έφτασαν και πολλές φορές στην πηγή επί ευρωπαϊκού εδάφους. Πέρα από τη… σάμπα του 1958, συμμετείχαν σε άλλους δύο τελικούς εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής. Η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα ηττήθηκε (1-0) από τη Δυτική Γερμανία το 1990 στο Ολίμπικο της Ρώμης με πέναλτι που πιθανότατα δεν θα καταλογιζόταν αν υπήρχε τότε το VAR… Το εκμαίευσε ο Φέλερ, το αξιοποίησε ο Μπρέμε.

Στον τελικό προκρίθηκε και η Βραζιλία το 1998. Απέναντι όμως στην ακμάζουσα παρέα του Ζινεντίν Ζιντάν (3-0) η Σελεσάο έδειχνε να βρίσκεται σε βέρτιγκο. Με τον οργανισμό της Εθνικής να ενδίδει στην επιβαλλόμενη συμμετοχή του ανέτοιμου Ρονάλντο και να παραδίδεται άνευ όρων στην οικοδέσποινα Γαλλία.

Στην ίδια χώρα είχε φιλοξενηθεί και το Μουντιάλ του 1938 στο οποίο η Βραζιλία κατέλαβε την 3η θέση (νίκησε 4-2 τη Σουηδία στη Γαλλία), ενώ περιορίστηκε στην 4η το 1974 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας (ήττα 1-0 από την Πολωνία). Χαμένο μικρό τελικό είχε και η Ουρουγουάη το 1954 στην Ελβετία (ήττα 3-1 από την Αυστρία).

Η ηχηρή απουσία της Ιταλίας

Οπότε η σούμα βγάζει για τις λάτιν ομάδες μία κατάκτηση, δύο χαμένους τελικούς, μία 3η θέση και δύο φορές 4η στα 10 προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα που φιλοξενήθηκαν στην Ευρώπη.

Χρήζει πάντως επισήμανσης ότι στα γήπεδα της Ρωσίας καταγράφεται η ηχητρή απουσία της Ιταλίας. Γιατί η Σκουάντρα Ατζούρα είναι η πλέον επιτυχημένη χώρα στα Μουντιάλ της Γηραιάς Ηπείρου. Τέσσερις κατακτήσεις έχει να επιδείξει με νικηφόρο ποσοστό 100% στους τελικούς! Κέρδισε (ως διοργανώτρια) 2-1 στην παράταση την Τσεχοσλοβακία το 1934, 4-2 την Ουγγαρία το 1938 στη Γαλλία, 3-1 τη Δυτική Γερμανία το 1982 στην Ισπανία και 5-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια) τη Γαλλία το 2006 στη Γερμανία.

Μετά τους Ιταλούς έπεται με τρεις στέψεις στην Ευρώπη η Γερμανία. Με την υποσημείωση όμως ότι το κατάφερε ως Δυτική Γερμανία. Επικράτησε 3-2 απέναντι στην Ουγγαρία στον τελικό του 1954 στην Ελβετία, υπέταξε (ως διοργανώτρια) με 2-1 την Ολλανδία το 1974 και κέρδισε 1-0 την Αργεντινή το 1990 στην Ιταλία.

Από κει και πέρα ως οικοδέσποινες σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο τόσο η Αγγλία όσο και η Γαλλία (3-0 τη Βραζιλία το 1998).

Για τους Αγγλους μάλιστα πέτυχε ιστορικό χατ τρικ ο Τζεφ Χαρστ στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία που κρίθηκε στην παράταση (4-2, 2-2 κανονικός αγώνας). Σε μια εποχή βέβαια που δεν υπήρχε το goal line technology, προκειμένου να αποφανθεί αν πέρασε τη γραμμή η μπάλα στη φάση του 3-2…